Pak voor de broek

22 Jul 2017

Wist je dat veel ouders een pak voor de broek niet alleen aanvaardbaar, maar ook noodzakelijk en wenselijk vinden? Wist je dat de helft van de moeders hun kindje onder de 4 jaar in de afgelopen week een tik verkocht? En wist je dat 20 procent van de moeders het terecht vindt om hun kind dat jonger is dan een jaar een pak rammel te geven? Ik schrok hier best wel van en vertel dan ook graag waarom de pedagogische tik wordt afgeraden.

 

De pedagogische per cultuur
Cultuur bepaalt voor een groot deel hoe 'normaal' en 'aanvaardbaar' een pak slaag is. In Zweden, Israël, Duitsland, Oostenrijk en Nederland is dit bij wet verboden. Het geven van een pedagogische tik is bij ons dus gewoon strafbaar (sinds april 2007). Voor de Belgische lezers: bij jullie is dit (helaas nog) niet het geval. In landen zoals China zijn er sterke normen tegen het slaan van kinderen en gebeurt het dus ook nauwelijks. In Amerika, waar individuele vrijheid voorop staat, wordt het slaan van je kinderen gezien als je eigen keuze. Hier wordt dan ook vaker een pak slaag uitgedeeld. 

 

De negatieve gevolgen van de pedagogische tik

Ondanks dat de pedagogische tik in sommige landen en door sommige ouders als normaal, aanvaardbaar of zelfs noodzakelijk wordt gezien, wordt de tik door deskundigen sterk afgeraden. Het slaan van je kinderen helpt misschien wel op korte termijn, maar er zijn veel negatieve gevolgen voor op de lange termijn. Ik zal er een paar noemen:

 

 • Een slechtere band tussen ouder en kind

 • Slechtere geestelijke gezondheid voor het kind

 • Slechtere geestelijke gezondheid voor de ouder

 • Veel vaker voorkomend asociaal gedrag

 • Veel vaker voorkomend crimineel gedrag

 • Kinderen zijn minder goed in staat om een gevoel van goed en kwaad te ontwikkelen

 • Het leert kinderen dat slaan een aanvaardbare oplossing voor problemen is

 

De ene tik is de andere niet

Ik moet ook wel weer wat nuance aanbrengen in dit verhaal. Er zit natuurlijk een groot verschil tussen een pak op de luier of een platte hand tegen de wang van je kind. Deskundigen zijn het er helemaal over eens dat hard en vaak slaan ernstige negatieve gevolgen heeft, maar over een lichte tik die geen verwondingen oplevert (dus ook geen blauwe plek) zijn ze het niet helemaal eens. Ik zal je vertellen waarom: ouders die hun kinderen meer slaan, knuffelen minder, lezen minder voor en spelen minder met hun kinderen. Het is dus lastig in te schatten of de oorzaak van de negatieve gevolgen het slaan is, of de verminderde aandacht en liefde. Toch adviseren bijna alle deskundigen om je kind niet te slaan. Zelfs een lichte tik escaleert namelijk makkelijk in een pak slaag en er zijn genoeg goede alternatieven. 

 

Alternatieven voor de pak voor de broek

Het doel van de pak voor de broek is waarschijnlijk je kind beter laten luisteren. Hier zijn gelukkig ook andere manieren voor die zelfs nog effectiever zijn! Ik heb hier al meerdere artikel over geschreven. Zowel hier als hier vind je een artikel met 5 tips om je kind beter te laten luisteren. De kans is ook groot dat je je geduld bent verloren als je een tik uitdeelt. Ook hier zijn tips voor. Lees ook: Help ik verlies mijn geduld! 

 

De pedagogische tik kun je dus beter achterwege laten en in plaats daarvan kun je kiezen voor een goed gesprek, je kind de natuurlijke gevolgen laten ervaren of eventueel de time-out. Deze methodes zijn een stuk beter voor jullie band, het geluk van je kind en uiteindelijk ook voor het gedrag van je kind.

 

Wat doe jij als je kind niet luistert?

 

Bron: Feldman, R.S. (2013). Ontwikkelingspsychologie. Amsterdam: Pearson.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355