Passen opa en oma op? Overweeg een vergoeding aan te vragen.

17 Mar 2019

33% Van de ouders regelt een opa en/of oma als oppas. Vaak vinden de opa's en oma's dit erg leuk en het is natuurlijk een stuk goedkoper dan een kinderdagverblijf. Wist je dat je als oppasoma of als oppasopa een vergoeding kunt krijgen? Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. In dit artikel lees je hoe dat zit.

 

De voorwaarden

Om als opa of oma een vergoeding te ontvangen voor het oppassen, moet je geregistreerd staan als gastouder. Om gastouder te worden, moet je voldoen aan een aantal eisen. Allereerst moet je in het bezit van van een geschikt diploma. Er zijn heel veel diploma's die geschikt zijn. Je vindt de lijst hier (artikel 10). Heb je nog geen geschikt diploma? Via samenopvoeder.nl kun je binnen 8 maanden een geschikt diploma behalen (MBO-2 helpende zorg en welzijn). De kosten hiervoor bedragen €950,-.

Vervolgens moet je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben. Deze kun je eenvoudig aanvragen bij de gemeente. De kosten hiervoor bedragen €41,35.

Dan moet je beschikken over een geldig certificaat Eerste Hulp aan kinderen. Soms worden deze cursussen vergoed door je zorgverzekeraar. 

Tenslotte moet je ingeschreven staan bij een gastouderbureau. Dit kost meestal tussen de €25,- en €100,- per maand. 

Als je opa of oma de kinderen bij hem/haar thuis wil opvangen, moet ook het huis aan een aantal (strenge) eisen voldoen (denk aan traphekjes).

 

Wat verdien je dan?

De hamvraag is natuurlijk? Wat levert dit 'gedoe' op? De opa of oma is, als hij aan bovenstaande eisen voldoet, gewoon gastouder en kan een uurtarief in rekening brengen tussen de €2,- en €7,- per uur. Het maximale uurtarief waarover de ouders recht hebben op kinderopvangtoeslag is €6,15. Blijf dus onder dit bedrag. Dan kunnen de ouders kinderopvangtoeslag aanvragen. Hoe hoog dit bedrag voor jullie uit zal vallen, kun je hier berekenen.

Uiteindelijk heb je dan als familie dus 'winst' gemaakt op de opvang. Hoe jullie die winst verdelen, kun je zelf bepalen. 

 

Wanneer is het niet verstandig?

Als je als opa of oma huurtoeslag of zorgtoeslag ontvangt, kan het onverstandig zijn om je als gastouder in te schrijven. De vergoeding die je ontvangt kan er namelijk voor zorgen dat je geen recht meer hebt op andere toeslagen en dan heb je er nog maar weinig aan.

 

Passen jouw (schoon)ouders op je kind(eren)? Hebben jullie overwogen om deze stappen te ondernemen en zo als familie geld te verdienen aan het oppassen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nieuwste blogs
Please reload

Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwsbrief
Uitgelichte berichten

Het zomer/verlof rooster van Online opvoeden

29 Jun 2020

1/10
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18), zwanger van een tweede kindje, pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355