Per dag 9 kinderen verwond door voetje tussen de spaken

We fietsen heel wat af in Nederland! Ook kinderen worden al vanaf jonge leeftijd meegenomen op de fiets. Super leuk natuurlijk, maar helaas gaat dat niet altijd op een veilige manier. In 2018 kwamen er gemiddeld 9 kinderen per dag in de leeftijd van 3 t/m 6 jaar terecht op de Spoedeisende Hulp, doordat hun voetje tussen de spaken kwam tijdens het fietsen. Dat kan ernstige verwondingen veroorzaken. Waarom er dagelijks zoveel voetjes tussen de spaken komen? VeiligheidNL zocht het in samenwerking met WIJ uit.

 

Achterop de fiets

Bij kinderen van 3 t/m 6 jaar komt een zogenaamde spaakbeknelling dus vaak voor. Meestal gebeurde dat wanneer zij achterop de fiets zaten. Bijna 1 op de 3 van de kinderen breekt hierbij een bot. Dit blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. De fietszitjes van tegenwoordig hebben geïntegreerde spaakafscherming, maar toch zien we in de laatste jaren nog geen daling in het aantal zogenaamde spaakbeknellingen. Om erachter te komen hoe dat komt, hebben VeiligheidNL en WIJ in 2019 twee onderzoeken uitgevoerd.

 

Resultaten onderzoek

In een verdiepingsonderzoek is aan 45 ouders, die in 2017 t/m 2019 een spaakbeknelling hebben meegemaakt, gevraagd wat er precies is gebeurd. Ook vulden bijna 700 ouders een vragenlijst in, waarbij ze aangaven hoe zij hun kind in de leeftijd van 3 t/m 6 jaar vervoeren op de fiets. De resultaten laten o.a. zien:

 

 • Dat bij ruim de helft van de ouders de spaakafscherming niet goed is bij het gebruik van oude fietszitjes. Uit eerder onderzoek weten we dat ouders wel denken dat ze hun kinderen veilig vervoeren.

 • Dat kinderen zo nu en dan voor korte stukjes los achterop worden vervoerd, dus niet in een fietszitje.

 • Dat de helft van de kinderen die een voet tussen de spaken hebben gehad, los op de bagagedrager zat (vaak door een onverwachte situatie, bijvoorbeeld omdat de fiets met fietszitje een lekke band had).

 • Dat van de ritjes waar een kind de voet tussen de spaken heeft gehad, ruim de helft van de ritjes minder dan 5 minuten duurde.

 • Dat bij kinderen die los achterop de fiets zaten, er bij 9 op de 10 ouders géén spaakafscherming (hardplastic beschermplaten) op de fiets zat (aasbeschermers zijn geen veilige spaakafschermers!).

 • Dat ouders zich veelal niet bewust zijn van het risico van spaakbeknelling en hoe vaak dit nog voorkomt.

 

Lees ook: Een fietshelm voor kinderen, onzin of niet?

 

Campagne RAAK GEEN SPAAK

Om hier meer aandacht voor te krijgen en om onnodig letsel te voorkomen, is VeiligheidNL de campagne RAAK GEEN SPAAK! gestart. Met deze campagne maken zij ouders bewust van de risico´s en geven ze hen advies over hoe zij hun kind veilig mee kunnen nemen achterop de fiets. Naast de lancering van de nieuwe campagne is de voorlichting aangepast, met extra aandacht rondom het voorkomen van voetjes tussen de spaken en een vernieuwde Veilig op de fiets-check!

 

 

Let jij er tijdens het fietsen altijd op dat de voeten van je kind niet tussen de spaken kunnen komen?

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355