Pleegkinderen opvoeden met vallen en opstaan

12 Mar 2018

8 Jaar geleden werden wij pleegouders. Zonder nadenken en achteraf gezien behoorlijk naïef, namen we een vriendinnetje van mijn dochter in ons gezin op. Het meisje was dertien en heeft alles wat ik dacht te weten over opvoeden onderuit gehaald. Ik geloofde dat als ik maar streng en consequent genoeg was, ik haar probleemgedrag onder controle zou krijgen. Het lukte me echter niet om haar op het rechte pad te krijgen en na 7 maanden zat ik op de grens van een burn-out.

 

Met Marinka, onze eerste pleegdochter, is het niet goed gekomen. Ik heb haar niet kunnen 'redden' en dat doet nog steeds pijn. De ervaring met haar heeft er wel voor gezorgd dat wij nog steeds met hart en ziel pleegzorgers zijn. Wij vangen nu jonge kinderen op uit crisissituaties. Door aan deze kinderen een warm nest te bieden, hoop ik dat ze een mooie toekomst tegemoet gaan.

 

Opnieuw een 'moeilijk' kind

In die 8 jaar dat we pleegzorgers zijn, hebben er 8 kinderen voor korte of langere tijd bij ons gewoond. Met de eerste 4 kinderen verliep alles vlot, daardoor kreeg ik weer vertrouwen in mijn manier van opvoeden.

 

En toen kwam Ryan. Hij was drieënhalf jaar oud, angstig en in zichzelf gekeerd. Na een paar maanden werd hij echter erg dwars. Het gedrag en de patronen die ik bij Marinka had gezien, zag ik ook bij hem verschijnen. Dit vierjarige jongetje deed mij steeds vaker aan een opstandige puber denken. Ik begon mijn geduld te verliezen en het frustreerde me dat zijn ontwikkeling stagneerde.

 

Dankzij mijn eerdere falen ging de alarmbel nu tijdig af. Ik was bang om opnieuw in een negatieve spiraal terecht te komen. Ik wilde deze jongen niet hetzelfde pad op zien gaan als Marinka en ik was vastbesloten om hem daarvoor te behoeden. Als een gek heb ik boeken besteld, blogs gelezen en wetenschappelijk onderzoek uitgeplozen.

 

Langzaam werd het duidelijk dat een 'gewone' opvoeding niet kon werken. Ryan had een spreekwoordelijk rugzak door zijn voorgeschiedenis. Hij had een andere aanpak nodig.

 

Anders opvoeden met vallen en opstaan

Ik stuurde mijn manier van opvoeden regelmatig bij en soms ging ik met de moed der wanhoop een totaal andere richting uit. Met de favoriete leermethode van mijn man, vallen en opstaan, leerde ik snel bij. Wanneer je iets doet en het werkt, dan is dat het juist en klopt de theorie. Wanneer iets niet werkt, dan is het niet het juiste.

 

Ik heb al doende geleerd welke opvoedingsmethodes geschikt zijn voor een getraumatiseerd kind met een hechtingsproblematiek. Ik maak niet langer gebruik van straffen als opvoedmiddel. Straffen bij probleemgedrag van deze kinderen heeft meestal een averechts effect. Het kind wordt er alleen maar opstandiger van.

 

We zetten nu volop in op verbinding met een kind, ook als het kind boos, opstandig of agressief wordt. Dat wil niet zeggen dat wij geen duidelijke grenzen hanteren en dat bij ons alles zomaar geoorloofd is. Integendeel, ik ben nog steeds een behoorlijk strenge (pleeg)mama. We voeden nu meer oplossingsgericht op en helpen het kind bij het ontwikkelen van vaardigheden zoals zelfbeheersing en sociaal aanvaardbaar gedrag.

 

Lees ook: Oplossingsgericht opvoeden.

 

#nietperfectisookgoed

Ik ben nog steeds geen perfecte pleegmama. Ik streef daar ook niet langer naar. Er zijn dagen dat alles goed gaat en dan ben ik blij met de ontwikkeling van de kinderen en geef ik mezelf schouderklopjes. Maar er zijn ook dagen dat ik mijn geduld verlies en de kinderen het liefst achter het belang zou plakken. Dan ben ik allesbehalve trots op mezelf.

 

Gaat dat niet bij iedereen zo? Pleegouders zijn hele gewone mensen, net als jij en ik. Het enige wat je nodig hebt, is een groot hart voor kinderen, veel doorzettingsvermogen en het vermogen om je eigen aanpak onder de loep te nemen en bij te sturen.

 

Meer weten over pleegzorg? Lees dan: Heb jij een bedje over?

 

Meer verhalen lezen van Inge? Inge blogt over het opvoeden van pleegkinderen op www.ingevandeweege.blog. Haar leerproces over pleegkinderen opvoeden kun je lezen in haar boek: 'Een (h)echte uitdaging. Pleegkinderen opvoeden met vallen en opstaan.'

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355