Poep in je wasmachine?!

Als ik mensen vertel dat wij wasbare luiers gebruiken, krijg ik bijna altijd de vraag of de poep van ons kind dan in de wasmachine belandt. Want bleeeeggghhh! Dat zouden zij noooooooit doen. Daarom deze blogpost. Hierin vind je het antwoord op de prangende vraag: hoe zit dat met wasbare luiers en poep?

 

Geen dikke drollen in je wasmachine

Om maar meteen (een deel van) het antwoord te geven: er belanden geen dikke drollen in je wasmachine. In wasbare luiers kun je namelijk een inlegvel doen. Er zijn wasbare inlegvellen en wegwerp inlegvellen. Wasbare inlegvellen zijn van een zacht materiaal gemaakt zoals fleece of zijde. Hierdoor kun je ze afschudden boven de wc. De poep rolt dan zo de wc pot in. Wegwerp inlegvellen kun je weggooien. Met poep en al. Als je kind niet gepoept heeft, kun je de inlegvellen gewoon mee wassen met de luiers en weer hergebruiken totdat je kind er een keer wél op gepoept heeft of totdat het inlegvel helemaal versleten is. 

 

Vloeibare newborn poep

De inlegvellen hebben pas nut zodra de ontlasting van je baby wat vaster wordt. Dit is meestal het geval als je baby begint met het eten van vaste voeding. Daarvoor is de ontlasting zo goed als vloeibaar. Deze vloeibare ontlasting kan gewoon de wasmachine in en wordt er keurig uitgewassen.

 

Dat wassen

In de eerste maanden belandt er dus vloeibare poep in je wasmachine en daarna nog af en toe wat 'restjes'. Het is daarom belangrijk dat je een wasprogramma kiest met een (koude) voorwas. Zo zorg je ervoor dat de luiers tijdens de hoofdwas in schoon water worden gewassen, omdat de poep er al uit is.

Je hoeft de luiers voordat ze in de wasmachine gaan niet uit te spoelen of in de week te zetten. Liever niet zelfs. De luiers kunnen gewoon in de luieremmer blijven zitten totdat de luieremmer vol is. Als de luieremmer vol is, haal je het wasnet eruit, gooi je dit wasnet in de wasmachine en heb je een paar uur later weer schone luiers.

 

Lees ook: Wasbare luiers: 10 veelgestelde vragen en antwoorden.

 

Poepvlekken

Het kan zijn dat er wel wat poepvlekken achterblijven op de luiers. Wij hebben hier bij onze Milovia luiers nooit last van, maar bij bijvoorbeeld de voorgevormde luiers van Anavy wel. Dit betekent niet dat de luiers niet schoon zijn. Mocht je de vlekken toch onprettig vinden, kun je ze super makkelijk verwijderen. Dit doe je door de luiers nat in de zon te hangen. Zijn de vlekken daarna nog niet helemaal weg? Gewoon nog een keer natmaken en in de zon hangen totdat de vlekken wel helemaal weg zijn. Werkt perfect!

 

Wat vind jij van wasbare luiers?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355