Polyhydramnion: te veel vruchtwater

19 Jun 2018

1 Tot 4 procent van de zwangere vrouwen heeft last van polyhydramnion: te veel vruchtwater. Veel van deze vrouwen horen dan van anderen: 'Fijn, dan heeft je baby lekker de ruimte!', maar zo fijn is dat helemaal niet! In dit artikel lees je er alles over.

Functie van vruchtwater

Vruchtwater is een vloeistof in de baarmoeder die de buikbaby beschermt. Het beschermt tegen schokken, houdt de temperatuur constant, helpt bij de longontwikkeling en bevordert de ontsluiting op het moment van de bevalling.

 

Wat is polyhydramnion?

Bij polyhydramnion is er sprake van te veel vruchtwater. Normaal gesproken heb je als zwangere vrouw een halve tot een hele liter vruchtwater. Vanaf 2 liter wordt er van polyhydramnion gesproken. 

Meestal wijst dit niet op ernstige problemen, maar soms wijst dit op een onderliggende ziekte of een probleem bij de baby. De zwangere vrouw kan hier buikpijn door krijgen en het brengt mogelijke complicaties voor de baby en de bevalling met zich mee.

 

Mogelijke oorzaken

Als de baby te veel plast of niet genoeg vruchtwater inslikt, krijg je steeds meer vruchtwater, waardoor er polyhydramnion ontstaat. Vaak lukt het artsen niet om de oorzaak te achterhalen, maar het is wel bekend dat polyhydramnion vaker voorkomt bij vrouwen met diabetes, zwangerschapsdiabetes, met een zeer grote baby of met een meerling in de buik. 

 

Symtomen

Te veel vruchtwater kan verschillende klachten geven. De baarmoeder groeit snel en je kunt als zwangere vrouw last krijgen van buikkrampen en buikpijn, maagklachten, zwelling in de benen, ademnood en weeën. 

 

Diagnose

Als je op controle komt bij de verloskundige of gynaecoloog, wordt de afstand van je schaambeen tot de bovenkant van je baarmoeder gemeten. Daarnaast wordt de groei van de baby gecontroleerd door de baarmoeder via de buik te voelen. Bij polyhydramnion worden er tijdens dit onderzoek, afwijkingen gevonden. Bij een vermoeden op polyhydramnion, wordt er een echo gemaakt. 

 

Risico's voor de baby

Milde polyhydramnion (een beetje extra vruchtwater) levert geen problemen op voor moeder en kind. Vaak verdwijnt het extra vocht weer spontaan. Maar ernstige polyhydramnion kan wijzen op een probleem met de foetus zoals:

 

 • Een infectie

 • Aangeboren afwijking van de hersenen/ruggengraat

 • Genetisch probleem

 • Maagprobleem van de baby

 • Nierprobleem van de baby

 • Probleem met de urinewegen

 • Verstopping van het spijsverteringsmateriaal

 • Niet goed gevormde slokdarm

 • Hartfalen

 • Slikproblemen

 • Bloedarmoede bij de baby

 • Middenrifbreuk

 • Neuromusculaire aandoening

 

Risico's voor de bevalling

Doordat de baarmoeder vergoot is, kunnen er complicaties optreden. De vliezen kunnen voortijdig breken, de baby kan eerder geboren worden, de placenta kan loslaten of de navelstreng kan verzakken. Daarnaast kan polyhydramnion zorgen voor een stuitligging, omdat de baby zich makkelijk kan draaien. Dit vergoot de kans op een keizersnede. 

 

Behandeling tijdens zwangerschap

De behandeling is erg afhankelijk van de oorzaak. Een arts kan wat vruchtwater verwijderen om de klachten te verlichten. Soms moet je als zwangere vrouw in het ziekenhuis verblijven voor een behandeling en mogelijk wordt er medicatie gegeven om een vroeggeboorte te voorkomen. 

 

Preventie

Polyhydramnion valt niet te voorkomen. Het is belangrijk dat je bij symptomen je verloskundige of gynaecoloog waarschuwt, zodat er een passende behandeling ingezet kan worden als dit nodig is. 

 

Wist jij dat dit bestond? Heb/had jij veel of weinig vruchtwater?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355