Postnatale depressie treft ook vaders

22 Oct 2017

Een postnatale depressie is vreselijk. Maandenlang neerslachtige gevoelens. Maar als we het hebben over een postnatale depressie, denken we meteen aan moeders. Uit een nieuw onderzoek, gepubliceerd in 'Homones and Behavior', blijkt dat ook vaders last kunnen hebben van een postnatale depressie!

 

Postnatale depressie

Een postnatale depressie, ook wel postpartum depressie genoemd, is een depressie die ontstaat na de geboorte. Maandenlang (soms zelf jarenlang) kunnen mensen met een postnatale depressie last hebben van een sombere stemming, huilbuien, een dood/leeg gevoel van binnen, vermoeidheid, weinig interesse in de baby, paniekaanvallen en nog veel meer. 
Er zijn verschillende oorzaken voor een postnatale depressie: lichamelijke oorzaken zoals schommelingen in de hormoonhuishouding, psychische factoren zoals een tegenvallende zwangerschap of sociale factoren zoals stress.

Ongeveer 1 op de 10 vrouwen krijgt een postnatale depressie en uit dit onderzoek blijkt dat dit dus ook bij mannen voor kan komen!

 

Onderzoeksopzet

Voor dit onderzoek zijn er 149 koppels onderzocht. Verschillende interviewers bezochten de koppels 3 keer in de eerste 2 jaar na de geboorte: na 2 maanden, na 9 maanden en na 15 maanden. Tijdens de bezoeken werden er speekselmonsters bij de vaders afgenomen om hun testosteronlevel te meten. 

Ook vulden alle deelnemers een vragenlijst in, gericht op depressies. Daarnaast rapporteerden zij over de tevredenheid over hun relatie, ouderlijke stress en partneragressie. 

 

Bevindingen

Vaders bij wie het testosteronlevel daalde, hadden een groter risico op het ervaren van stress door het ouderschap. Opmerkelijk was dat hoe meer depressieve symptomen de vaders hadden, hoe minder de moeders hier last van hadden. 

 

'Mogelijk dat vaders met lager testosteronniveau meer tijd besteedden aan de baby, of dat ze hormonale profielen hadden die meer gesynchroniseerd waren met de moeders', aldus Saxbe. 'Voor moeders weten we dat maatschappelijke ondersteuning het risico op postnatale depressie verkleint.'

 

Depressie behandeling

Artsen denken dat het toedienen van extra testosteron het probleem niet oplost. Een laag testosteronlevel tijdens de postnatale periode zou een normale en natuurlijke aanpassing aan ouderschap kunnen zijn.

Eerdere studies toonden aan dat de lichamelijke conditie als voldoende slaap de stemming kan verbeteren en de hormoonlevels kan verbeteren. Daarnaast kan praattherapie helpen.

Meer informatie over depressie behandeling vind je hier

 

Een postnatale depressie zien we als een moederding, maar dat is het dus niet! Het houdt verband met hormonen en biologie, bij vrouwen en mannen!

 

Heb jij je neerslachtig gevoeld na de bevalling?

 

Bronnen: https://www.vakbladvroeg.nl/postnatale-depressie-vaders/

https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/postpartum-depressie/item33153

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355