Q&A: Hoe gaat het met mij? Met de zwangerschap? En met mijn werk?

10 May 2020

Ik wilde jullie weer even gezellig bijkletsen over hoe het nu met mij gaat en ik besloot dat dit keer in Q&A vorm te doen. Via Facebook en Instagram kreeg ik veel vragen binnen over mij, de zwangerschap, Mees en mijn werk en de 10 meest gestelde vragen, beantwoord ik in deze blogpost.

 

1. Hoe gaat het (fysiek) met je?

Het gaat goed! Fysiek is dit niet een hele makkelijke zwangerschap. De eerste 14 weken ongeveer voelde ik me mega beroerd en vanaf week 20 heb ik behoorlijk last van bekkeninstabiliteit. Dit belemmert mij, of eigenlijk ons, flink in mijn dagelijks leven. Zo verschoont Ger zeker 90% van de luiers, kan ik net naar de supermarkt lopen en weer terug, maar echt niet verder, kan ik niet langer dan een kwartiertje in de auto zitten, moet ik regelmatig gaan liggen etc. Maaaaaaaarrrr ik kan inmiddels wel zeggen dat ik een goede balans heb gevonden. Ik weet inmiddels wat ik wel en niet kan en zolang ik mij daaraan houd, is de pijn goed te doen. En ik geniet momenteel echt enorm van het zwanger zijn. Het is zo gezellig. De hele dag door voel ik getrappel in mijn buik en ik word heel blij van alle voorbereidingen. Ik ben het zwanger zijn dus echt nog niet zat.

 

2. Hoe groeit de baby?

Deze zwangerschap wordt de baby extra in de gaten gehouden vanwege de zwangerschap van Mees. Mees werd bij de 20 weken echo nog macrosoom (te groot) geschat, bij 30 weken gemiddeld en uiteindelijk is hij prematuur en dysmatuur (te klein voor de zwangerschapsduur) geboren. Dit bleek te komen door de placenta. Deze zwangerschap kom ik dus bij de verloskundige, maar ook bij de gynaecoloog. Ik slik een lage dosis acetylsalicylzuur (aspirine) voor de doorbloeding van de placenta en ik krijg iedere 4 weken een groeiecho. Tot nu toe groeit deze baby heel gemiddeld. Super fijn dus!

 

3. Krijgt Mees nog borstvoeding?

Nee Mees krijgt geen borstvoeding meer. Ik heb hem 15 maanden kunnen voeden. Daarna had ik geen melk meer door de nieuwe zwangerschap en is Mees er uit zichzelf mee gestopt. Ik kijk terug op een heel mooi (en soms behoorlijk pittig) borstvoedingsavontuur en ik hoop de volgende baby minimaal net zo lang te kunnen voeden.

 

4. Hoe heb je het geregeld rondom werk en verlof?

Tijdens de zwangerschap van Mees dacht ik dat ik wel gewoon tot de bevalling door kon bloggen en dat ik 4 weken na de bevalling wel weer rustig kon starten. Ik vond het bloggen tenslotte leuk en het kon gewoon vanuit huis. Nou daar heb ik van geleerd. Dat werd natuurlijk niks. Na 3 weken zat ik dus al in de stress, omdat ik geen idee had wanneer ik dan wat zou kunnen werken en uiteindelijk verlengde ik mijn verlof tot 10 weken. Nu pak ik het anders aan. Ik stop met werken als ik 35 weken zwanger ben en als alles goed gaat, ga ik 10 weken na de uitgerekende datum weer rustig van start. Dat geldt in ieder geval voor mijn blog en voor het begeleiden van doula studenten. 

Jullie kunnen trouwens wel gewoon rekenen op nieuwe blogposts tijdens mijn verlof. Ik werk nu extra hard om een flinke voorraad op te bouwen die ik in kan plannen tijdens de weken dat ik met zwangerschaps- en bevallingsverlof ben.

Het echte doula werk neem ik nog wat langer verlof van. Ik vind namelijk dat ik mezelf daarvoor écht goed moet voelen. Ik heb deze zwangerschap maar 1 doula klant gehad, omdat er maar een paar weken waren waarin ik me echt goed voelde. Ik ga weer klanten aannemen met een uitgerekende datum na 1 december (4 maanden na de uitgerekende datum).

Dit is allemaal prima mogelijk, omdat ik gewoon een ZEZ uitkering krijg. Dat is een zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen.

 

5. Hoe bereiden jullie Mees voor op de komst van zijn broertje of zusje?

Dit doen we door boekjes te lezen over het krijgen van een broertje of zusje (we hebben er 5 gekocht), door samen filmpjes te kijken van (mooie) bevallingen en pasgeboren baby's en door met een pop te spelen. Ik heb het idee dat Mees inmiddels begrijpt dat er een baby in mijn buik zit. Als we een bevalvideo kijken, wijst Mees enthousiast naar mijn buik en begint hij mijn buik te aaien en te knuffelen.

 

6. Wat vind je het moeilijkste aan moeder zijn?

Dat je altijd 'aan' moet staan en verantwoordelijk bent voor je kind. Dat je ook voor je kind moet zorgen als je moe of chagrijnig bent, dat je ook gewoon moet koken als je helemaal geen honger hebt, dat je 7 dagen per week gewoon je bed uit moet als je kind wakker wordt (momenteel is dat hier tussen 5:00 en 6:00) terwijl je nog moe bent etc. Op de bank ploffen en een filmpje kijken als je daar zin in hebt of een hele ochtend in je bed doorbrengen is verleden tijd.

 

7.Wat wil je dit keer anders doen bij je bevalling?

Ik weet nu (als doula) veel meer van bevallen af dan de vorige keer. Hierdoor maak ik ook andere keuzes. Zo heb ik nu een caseload verloskundige waar ik heel blij mee ben. Ook wil ik nu thuis bevallen (had bij Mees achteraf niet 'gekund', maar wilde ik toen ook niet), in bad bevallen, wil ik alles doen om de oxytocine lekker te laten stromen (gedimde lichten, muziekje, fluisteren, kaarsjes...) en heb ik een hoop praktische tools zoals een TENS apparaat. Ik wil geen routinematige controles zoals iedere 2 uur een vaginaal toucher, ik wil dit keer proberen om niet op mijn rug te liggen tijdens het persen (als dit voor mij goed voelt) en ik wil bovenal meer 'rust' als onze gezondheid dit toelaat. 

 

8. Hoe zie je de kraamweek voor je?

Rust! Ik neem mezelf voor om in ieder geval de eerste week zoveel mogelijk in bed te blijven met de baby. Om echt de tijd te nemen om te 'bonden', te herstellen en de borstvoeding op gang te krijgen. Lekker veel huid-op-huid contact en knuffelen. Ook wil ik wat terughoudender zijn met kraambezoek. Bij Mees barstte ik soms in huilen uit als het bezoek weg was, omdat het te intensief voor me was. Nu zou ik wat minder bezoek willen, na max een uur durven aangeven dat het wel mooi is geweest en ook gewoon terwijl het bezoek er is durven voeden of terug naar bed gaan.

 

9. Wat wil je dit keer anders doen qua opvoeding?

Wat een goede vraag! Ik denk eigenlijk niks. Ger en ik zijn behoorlijk bewust bezig met de opvoeding. We reflecteren vaak op bepaalde situaties en bespreken dan meteen hoe we het in het vervolg willen aanpakken. Als ik dan toch iets moet benoemen, is dit het avondeten. Wij begonnen met de Kleintjesmethode, maar zijn op een gegeven moment overgestapt op prakjes, omdat Mees daar veel meer van at. Ook pakten we regelmatig ander eten, als Mees niets wilde eten. Ik zou bij het volgende kindje gewoon de Rapley methode aan willen houden. Ook wil ik dan gewoon een bordje eten neerzetten waar hij of zij het mee moet doen. Geen strijd, maar ook geen alternatieven.

 

10. Gaat Mees naar de opvang tijdens je verlof en de kraamtijd?

Ja we zullen Mees gewoon naar het kinderdagverblijf brengen. Het is voor mij fysiek ontzettend zwaar om nu alleen voor Mees te zorgen (dus zonder Ger of andere hulp). Dan eindig ik de dag echt huilend in bed en ben ik overdag door de pijn ook niet de leukste moeder. Daarnaast lijkt het mij ook gewoon heel fijn om, voordat we het extra druk krijgen, nog even rust te pakken en goed voor mezelf te zorgen. Een middagdutje, lezen, naar de kapper... En in de kraamtijd lijkt het mij heel fijn om ook even wat quality-time met de baby te hebben. Voor Mees is dit denk ik ook alleen maar fijn. Zo houden we zijn wereldje zo normaal mogelijk. Hij heeft het ontzettend naar zijn zin op het kinderdagverblijf. Ik denk eigenlijk niet dat het extra goed of fijn voor hem zou zijn om hem thuis te houden.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355