Restaurants en kleine kinderen: goed idee of slechte combi?

29 May 2017

Mensen kunnen er úren over klagen: de jammerende, huilende, luidruchtige kinderen in restaurants. Zij proberen na hun lange werkdag eindelijk een ontspannen avondje te hebben, maar die ettertjes moeten dit weer zo nodig verprutsen. Omgekeerd kunnen ouders van jonge kindjes zich al dagen lang druk maken over een etentje dat gepland staat. 'Zullen we toch niet gewoon vragen of opa en oma kunnen oppassen? Of het etentje gewoon afzeggen?' 

 

Mijn mening

Ik denk dat uit eten gaan met kinderen prima kan! Maak je als ouder niet te druk over jullie leuke etentje en trek je niet te veel aan van zeurende gasten. Ik zou alleen wel een oppas regelen als jullie graag een 5 gangen diner willen nuttigen in een poepiechique restaurant. Ga je gewoon voor een lekkere pasta, curry of iets soortgelijks? Pak dan je gauw je spullen en neem je kinderen lekker mee. Daar leren ze alleen maar van!

 

Uit eten met je baby

Uit eten gaan met je baby is goed te doen! Probeer het etentje te plannen tijdens een slaapje en je hebt geen omkijken naar je baby! Verwacht je dat je baby toch wakker is? Vraag dan of je een beetje in een hoekje kan zitten. Zo is het net wat rustiger voor jullie en staat de kinderwagen niet meteen in het looppad. Zorg dat je voldoende luiers, billendoekjes en voeding bij je hebt. Ook een doek, een dekentje en wat speeltjes komen waarschijnlijk goed van pas. Het handigste is om zachte speeltjes mee te nemen. Met zachte speeltjes kan je baby zichzelf niet bezeren en hebben andere mensen minder last van het tikken op de tafel en de dierengeluiden die uit het speeltje komen.

 

Uit eten met je oudere kindje

Is je kindje al wat ouder? Zorg dan dat je voor een restaurant kiest waar gezellig kletsen, lachen en een beetje rondlopen geen probleem zijn. Qua tijdstip kan je het beste kiezen voor de etenstijd van je kindje, ook als dit al om 17:30 is. Hongerige kinderen zijn niet de leukste en etende kinderen daarentegen niet de moeilijkste. Neem ook voldoende spulletjes mee. Net als voor je baby voldoende luiers, billendoekjes, voeding, een doek, een dekentje en speelgoed. Leuk speelgoed is bijvoorbeeld een puzzel, een kleurboek met potloodjes of wat lego (of een I-pad natuurlijk). Vergeet ook de lepels, servetten en onderzetters niet. Daar kan je heeeel veel leuke dingen mee doen! Geef niet alle speeltjes in een keer, want dan is je kind er snel op uitgekeken.

 

Leerzaam uitje

Welke regels leer je je kind? Ik zou het houden op zachtjes praten en andere mensen met rust laten. Ik denk dat kinderen prima even rond kunnen lopen als het lang duurt, als ze maar niet de frietjes van buurvrouw en de tomatensoep van de buurman gaan proeven. Een restaurant is ook de perfecte plek om je kindje ‘goede manieren’ bij te brengen. Netjes vragen of je een glaasje appelsap mag en 'dankjewel' zeggen als je je eten krijgt.

 

Tenslotte

Prik dus lekker een datum en ga met je kinderen uit eten. Let goed op het tijdstip van je etentje, neem voldoende spullen mee, zie het als een mogelijkheid om je kindje wat te leren over beleefdheid en goede manieren en blijf niet te lang hangen. Op een gegeven moment zijn je kinderen gewoon moe en moeten ze naar bed.

 

Gedragen je kinderen zich toch niet zoals je had gehoopt? Maak je er niet te druk om. Het blijven kinderen en die zijn niet altijd engeltjes. Laat je vooral niet weerhouden om het nog een keertje te proberen. Grote kans dat het dan een stuk beter gaat!

 

Vinden jullie dat je je kindjes mee kan nemen naar een restaurant?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355