Rijstwafels: gevaarlijk of niet?

14 Dec 2017

Het was begin deze maand weer in het nieuws: rijstwafels zouden gevaarlijk zijn voor kinderen vanwege teveel arsenicum. Maar wat is arsenicum nu eigenlijk? Is het echt gevaarlijk? En moet je je kind dan maar geen rijstwafels meer geven? Ik zocht het uit.

 

Arsenicum

Arsenicum, ook wel arseen genoemd,  is een zwaar giftige stof. Het zit in gesteente en komt via grondwater terecht in rijst. Ook wel in andere producten zoals brood, maar in mindere mate. Langdurige blootstelling aan arsenicum kan onder andere leiden tot kanker en hart- en vaatziekten. 
Het is dus belangrijk om onder de norm te blijven. De norm voor arsenicum in producten voor kinderen is 0,1 milligram per kilo. 

 

Onderzoek

De universiteit van Belfast onderzocht 24 soorten rijstwafels en rijstebloem voor baby's. Van deze rijstproducten zaten er 6 producten boven de norm.
De resultaten waren voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geen reden om in te grijpen, omdat metingen er gemiddeld 20% naast kunnen zitten. Zij grijpen dus pas in bij een overschrijding van meer dan 20%. De 6 producten bleven onder die grens.

Volgens de universiteit is de marge van 20% echter te hoog. Ierse hoogleraar Meharg heeft een test ontwikkeld die nauwkeuriger is dan de Nederlandse methodes. Als je rekent met deze Ierse meetonzekerheid, zouden 3 geteste producten de norm overschrijden (en dus uit de schappen moeten worden gehaald).

Daarnaast vindt hoogleraar Meharg vindt de norm van 0,1 milligram per kilo te ruim. Hij pleit voor een halvering. 

 

Advies

Kan ik mijn kind nu geen rijstwafels meer geven? Het voedingscentrum zegt van wel. Uit voorzorg adviseren zij wel om je kleine spruit niet dagelijks rijstproducten te geven. Zij raden aan om veel te variëren met tussendoortjes. Geef bijvoorbeeld ook andere crackers, fruit, groente, yoghurt of brood. Maar af en toe een rijstwafel mag dus best.

Vind je het maar eng en ben je op zoek naar een alternatief? Dan kunnen maïswafels een uitkomst zijn!

Eten jouw kinderen (nog) veel rijstwafels?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355