Robotisering van de babyzorg: hoe ver gaan we?

24 Feb 2019

Om zich goed te kunnen ontwikkelen hebben baby's een beschikbare en liefdevolle verzorger nodig. Maar er komen steeds meer elektrische apparaten op de markt die 'taken' van de ouders overnemen. Zo zijn er schommelstoelen die schommelen, zwaaien, deinen en zelfs autoritten kunnen nabootsten. Hoe schadelijk is dit voor baby's? Hoe ver gaan we?

 

Harlows resusaap

Kennen jullie het beroemde experiment van de Amerikaanse psycholoog Harry Harlow? Bij dit experiment werden baby-resusaapjes vlak na de geboorte gescheiden van hun moeder. Vervolgens werden de aapjes geplaatst bij 'surrogaatmoeders'. De eerste moeder was een kale ijzerdraadvorm. De tweede moeder was een met badstof bekleed stuk ijzerdraad. Beiden hadden een plactic kop. In de experimenten werd gekeken of het verschil maakte op welk van de 2 surrogaatmoeders een flesje melk gemonteerd was.

De resusaapjes brachten het grooste deel van de dag op de badstofmoeder door. Ook als de melk bij de kale ijzeren 'moeder' te vinden was. Later bleek dat de aapjes sociaal zeer incompetent waren. 

 

Conclusie: Liefde en nabijheid worden belangrijker gevonden dan voedsel en liefde en nabijheid zijn ontzettend belangrijk voor een sociaal gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling.

 

Dit onderzoek werd uitgevoerd is 1958, maar Harlows bevindingen zijn inmiddels door veel onderzoeken bevestigd. Voor een gezonde ontwikkeling hebben baby's een liefdevolle en beschikbare ouder nodig. 

 

De Babocush

Baby's slapen weinig en huilen veel. Dat is zwaar voor ouders. Productontwikkelaars spelen hierop in: jonge ouders zijn een geweldige afzetmarkt. Ze geven met liefde geld uit om een beetje bij te kunnen slapen of om hun handen even vrij te hebben. 

Kende je de Babocush al? Dit is een apparaat dat zachtjes beweegt, vibreert en een hartslag nabootst. De baby ligt er stevig vastgebonden bovenop. Zo probeert het apparaat een ouder na te bootsen. Het zou baby's helpen om in slaap te vallen en minder te huilen.

 

De Bobocush lijkt dus een surrogaatouder die wel zorg biedt, maar geen liefde. Het apparaat kan handig zijn om een baby te kalmeren en om als ouder even je handen vrij te hebben.

 

Dr. Maartje Luijk, universitair hoofddocent gezinspedagogiek, en Dr. Frank van der Horst, universitair docent orthopedagogiek, vragen zich af wat de gevolgen van de robotisering van de opvoeding zijn voor de ontwikkeling van baby's. Hoe ver willen we gaan? Baby's hebben namelijk vooral hun ouders nodig. 

 

Wat vind jij van elektrische apparaten die je baby troosten en in slaap wiegen? Hoe ver ga jij daarin?

Wij droegen Mees bewust uren per dag in de draagzak of draagdoek en hebben destijds geen elektrische apparaten voor hem aangeschaft. Toch kan ik me goed voorstellen dat er ouders zijn die dit wél doen. Het is namelijk niet makkelijk om je baby de hele dag te dragen. En als je ook nog andere kinderen rond hebt lopen of als je baby erg v
eel huilt, wordt dit nog veel lastiger.

 

Bron: Vakblad Vroeg

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355