Rookverbod in auto met kinderen?

Vlaanderen wil een rookverbod invoeren in auto's waar kinderen zitten. De minister van leefmilieu Joke Schauvliege stelde dit plan vorige week voor en kreeg steun van alle partijen. Wallonië is hierin al een stapje verder en het zou me ook niks verbazen als het in Nederland ook niet lang meer duurt.

 

Waarom een verbod?
Passief roken of meeroken is blootgesteld worden aan tabaksrook, zonder dat je zelf rookt. De rook van iemand anders inademen dus. 

Passief meeroken kan ernstige gezondheidsschade veroorzaken. Zeker in een kleine, afgesloten ruimte zoals een auto.

Kinderen zijn extra kwetsbaar voor meeroken, omdat hun longen nog in ontwikkeling zijn. Kinderen die meeroken hebben meer kans op astma, oorontsteking, hoesten, benauwdheid en hersenvliesontsteking. Daarnaast ontwikkelen de longen zich minder goed, beginnen ze later vaker zelf met roken en vergoot het bij jonge kinderen de kans op wiegendood. 

 

Vlaanderen
De minister van leefmilieu heeft vorige week dus dit plan naar voren gebracht in het Vlaams Parlement. Ze kreeg steun van alle partijen. De minister gaat nu een wetsvoorstel maken om dat later voor te leggen aan de regering. 

Wallonië

In Wallonië werd in het voorjaar van 2016 al een wetsvoorstel ingediend om roken in een auto met kinderen te verbieden. Dit wetsvoorstel is afgelopen donderdag goedgekeurd. De maatregel zou eind volgend jaar (2018) in kunnen gaan. Als er toch wordt gerookt in een auto met kinderen, zal de boete €150,- bedragen. 

 

Nederland

Nederlandse artsen pleitten in 2015 al voor dit verbod, maar de Tweede Kamer wilde daar toen niet aan.

Sinds 2009 wordt er in Nederland al jaarlijks onderzocht hoe mensen hierover denken. Het draagvlak voor deze maatregel neemt elk jaar toe. Op dit moment steunt 87% deze maatregel al. Het lijkt me dus erg waarschijnlijk dat dit verbod er ooit ook in Nederland zal komen. Toch zal dit nog wel even duren, want op dit moment zijn de VVD, CDA, D66 en SP tegen. 

 

Andere landen

Het verbod bestaat al in een aantal landen: Frankrijk, Ierland, Engeland, Australië, delen van de Verenigde Staten en in delen van Canada. 

 

Wat vinden jullie: moet er een verbod komen of is dit de eigen verantwoordelijkheid van ouders?

 

 

Bronnen: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171122_03201251

https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/87-procent-nederlanders-steunt-rookverbod-in-auto-met-kind

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1308364/vlaanderen-wil-rookverbod-in-auto-met-kind

https://www.rokeninfo.nl/publiek/werking-risicos/meeroken

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355