Schudden van baby's levensgevaarlijk!

31 Aug 2017

Er worden jaarlijks zo'n 40 baby's opgenomen in het ziekenhuis met ernstig hersenletsel als gevolg van schudden! Uit wanhoop proberen ouders hun baby te kalmeren door te schudden, terwijl dit dramatische gevolgen kan hebben. Denk hierbij aan hersenletsel, een meervoudige handicap of zelfs overlijden.

 

Wat is het shaken baby syndrome?

Shaken baby syndrome is een vorm van lichamelijke kindermishandeling, waarbij een baby zo hard door elkaar wordt geschudt, dat het daar klachten aan overhoudt. Shaken baby syndrome betekent letterlijk: het syndroom van de door elkaar geschudde baby.

Het hoofdje van een baby is erg groot en zwaar in verhouding tot de rest van zijn lichaam. Ook is het nekje van een baby nog niet zo sterk. Daardoor gaat het hoofdje met veel kracht heen en weer, als een baby door elkaar geschud wordt. Dit kan zorgen voor beschadigingen aan de hersenen, bloedvaten en zenuwen of zelf het overlijden van de baby. 

 

Het shaken baby syndrome komt vooral voor bij baby's, dreumesen en peuters. De kans op letsel is het grootst bij kinderen tot 1 jaar. De meeste slachtoffers zijn tussen de 3 en de 8 maanden. 

Kinderen die het shaken baby syndroom hebben, blijken 5 tot 20 seconden door elkaar te zijn geschud.

 

Waarom schudden ouders hun baby?

Het schudden van baby's gebeurt voornamelijk door ouders en vervangende opvoeders als de baby huilt. Dit doen ze natuurlijk niet voor de lol! Vooral het hebben van een huilbaby, een postnatale depressie, een psychose, alleenstaand ouderschap en alcoholgebruik zijn risicofactoren. Deze ouders hebben erg veel aanhoudende stress. Als hun baby dan onophoudelijk huilt, voelen ze zich zo boos, machteloos en/of wanhopig dat ze als reactie hierop de baby schudden.

Baby's worden ook wel eens geschud als ouders is paniek zijn, doordat het kind bijvoorbeeld een ademstilstand heeft.

 

De gevolgen van het schudden
In eerste instantie kan het lijken alsof er niks aan de hand is. Toch kan er blijvende schade ontstaan met in het ergste geval de dood tot gevolg.

 

Directe gevolgen kunnen zijn: doofheid, blindheid, overgeven, niet kunnen slikken, ademhalingsmoeilijkheden, prikkelbaarheid en bloedingen in de ogen. Deze symptomen komen bij 50 tot 80 procent van de slachtoffers voor. 


Lange termijn gevolgen zijn: leerproblemen, spraakproblemen, ontwikkelingsachterstand, mentale achterstand, coma en overlijden. Het percentage slachtoffers dat er blijvende schade aan overhoudt is 30 tot 50 procent. 

 

Wat kun jij doen?

  • Ken jij een ouder die het zwaar heeft? Bied dan eens aan om een keertje te helpen of op te passen.

  • Heb je een vermoeden van kindermishandeling? Neem dan (anoniem) contact op met Veilig Thuis.

  • Ben jij een ouder die het nu zwaar heeft? Leg je baby dan op een veilige plek (box of bedje) en loop even weg. 

  • Ben je weer wat rustiger? Trek aan de bel! Het hebben van een (huil)baby is niet niks! Vraag je partner, de buurvrouw, je familie, je vrienden of professionele hulp (zoals je huisarts). Ook bij het Babyhuis in Dordrecht kun je je (huil)baby een tijdje onderbrengen om even tot rust te komen. 

  • Is de baby al door elkaar geschud? De schade is over het algemeen blijvend, maar toch is snelle medische hulp belangrijk om te voorkomen dat de gevolgen verergeren! Zoek dus meteen een arts op. 

 

Moet ik me zorgen maken over het schudden van mijn baby?

Met een 'normale' omgang met je baby hoef je je absoluut geen zorgen te maken. Ook niet bij spelletjes als hop-paardje-hop!

 

Deel deze blogpost vooral met je vrienden en familie, omdat iedereen moet weten dat het schudden van een baby levensgevaarlijk is!

 

Wat is jouw tip om even tot rust te komen?

 

Bronnen: http://www.nji.nl/Shakenbabysyndroom

https://www.kindengezin.be/img/SIS.pdf 

http://www.hersenletsel-uitleg.nl/oorzaken-ziektebeelden/traumatisch-hersenletsel/shaken-baby-syndroom-geschudde-baby

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355