Seksuele voorlichting aan jonge kinderen

24 Mar 2018

Pas beginnen met seksuele voorlichting in de puberteit? Nee joh! De seksuele ontwikkeling van kinderen begint al veel eerder! Ze ontdekken en snappen steeds meer. Maar hoe speel je hierop in als ouder? Hoe geef je seksuele voorlichting aan jonge kinderen?

 

Seksuele voorlichting aan baby's (0-2)

Je zult misschien denken: huh? Seksuele voorlichting aan baby's? Maar het is het beste om seksuele voorlichting onderdeel te laten zijn van de opvoeding en hier dus al meteen mee te beginnen. 
Baby's ontdekken hun lichaam. Ze ontdekken dat ze handjes en voetjes hebben en deze heel leuk kunnen bewegen, maar ze ontdekken ook hun geslachtsorganen. Dat doen ze door te voelen en te ervaren. Op een gegeven moment zal je baby dus (bij toeval) zijn geslachtsdeel aanraken. Haal dan het handje niet meteen weg, maar laat dit gewoon toe. Zo ontdekt je baby zijn lichaam en leert hij dat hij baas is over zijn eigen lichaam. 

 

Seksuele voorlichting aan peuters (2-4)

Peuters beginnen te ontdekken dat er jongetjes en meisjes zijn. Ze zijn ook erg nieuwsgierig naar de verschillen. Zo zullen jongetjes regelmatig aan andere kinderen en volwassenen vragen of zij ook een piemel hebben. Daarnaast kunnen peuters ook ontdekken dat het aanraken van hun geslachtsdeel een prettig gevoel kan geven en dat een piemel hard kan worden bij aanraking. Schrik hier niet van en verbied dit ook niet. Het is heel normaal gedrag. Je kunt je peuter wel leren dat dit iets is wat je alleen doet op je kamer of als er geen anderen in de buurt zijn. 

 

Seksuele voorlichting aan kleuters (4-6)

Kleuters zijn iets meer aan hun eigen lichaam gewend en zijn nog iets nieuwsgieriger naar de lichamen van anderen. Je ziet kleuters bijvoorbeeld regelmatig doktertje spelen. Ze ontwikkelen misschien al wel meer schaamte en en kunnen zulke spelletjes stiekem gaan doen. 
Verbied ook deze spelletjes niet, maar ga er wel over in gesprek. Leer je kind bijvoorbeeld dat hij niks hoeft te doen wat hij niet wil en zorg dat de kinderen van dezelfde leeftijd zijn, zodat de kinderen gelijkwaardig zijn. 
Stelt je kleuter vragen over seksualiteit? Dan betekent dat dat hij toe is aan informatie. Beantwoord de vragen vooral eerlijk, maar wel op een kindvriendelijke manier. Zo kun je het bijvoorbeeld hebben over bloot knuffelen.

 

Seksuele voorlichting aan basisschoolkinderen (6-12)

Basisschoolkinderen ontwikkelen vaak weer wat meer schaamte. Respecteer dit vooral. Laat je kind alleen douchen of aankleden als hij dat wil. 
Doe niet geheimzinnig over seksualiteit en praat er normaal en regelmatig over. Zo leert je kind dat het normaal is en dat hij met vragen altijd bij jou terecht kan. Dat is vooral erg prettig aan het eind van de basisschool als je kind lichamelijke veranderingen gaat merken zoals borstvorming, de eerste menstruatie, schaamhaar, de eerste zaadlozing of okselhaar. 

Breng je kind bij dat seks gaat over liefde en dat seks altijd fijn moet zijn. Als je het zelf moeilijk vind om over seksualiteit te praten met je kind, kun je ook filmpjes laten zien zoals de filmpjes van Dokter Corrie van School TV. 

 

 

Wat doe jij aan seksuele voorlichting?

 

Bron: Droef, S. van der (2007). Kleine mensen, grote gevoelens. De seksuele opvoeding van kinderen tot 12 jaar (2007). Ploegsma.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355