Sharenting: wel of niet?

14 Nov 2017

Kennen jullie het begrip sharenting al? Dit is het online delen van foto’s van je kind(eren). Bijna elke ouder doet het. Een foto van je pasgeboren spruit, een foto van zijn of haar eerste hapjes en een foto van zijn of haar eerste stapjes. Er zijn zelfs ouders die zich hiertoe gedwongen voelen. ‘Ik ben bang dat als ik mijn kinderen niet noem, mensen denken dat ik niet geïnteresseerd in ze ben en geen leuke dingen met ze doe.’ Veel expert zijn niet zo blij met deze trend. Het delen van foto’s van je kinderen heeft namelijk ook veel gevaren. 

In dit artikel zet ik de voor- en nadelen van sharenting voor jullie op een rijtje.

 

Voordelen

 • Het is gewoon leuk als ouder! Je voelt je gewoon enorm trots als mensen de foto’s van jouw prachtige kind liken.

 • Dankzij social media hebben ouders meer en makkelijker contact met anderen, waardoor zij steun ervaren. Voor blogger Sophie Walker was bloggen over haar kind een ‘lifesaver’ toen haar dochter gediagnosticeerd werd met autisme. 

 • Door het contact en het uitwisselen van ervaringen leer je veel als ouder. Sommige ouders plaatsen foto’s van hun bijzonder kruipende kind met de tekst: ‘Is dit normaal?’ en andere ouders komen door het zien van foto’s op het briljante idee om hun dreumes een schort aan te trekken tijdens het eten in plaats van een slabbetje.

 

Nadelen

 • Kinderen kunnen later gepest worden op school of op het werk door jeugdfoto’s.

 • Je kunt zelfs aangeklaagd worden door je kind, doordat jij foto’s online zet zonder toestemming. Dat gebeurde in 2016 door een 18-jarig meisje uit Oostenrijk. Haar ouders riskeerden een geldstraf tussen de €3000 en €10.000. 

 • De foto’s kunnen in handen vallen van pedofielen of criminelen. Volgens de politie zoeken pedofielen op social media naar foto’s van normale kinderen. Meestal gaat het dan om foto’s van kinderen in of bij het zwembad of foto’s van een dagje strand. 

 • Geschreven tekst kan verkeerd overkomen. Zo is het echt niet leuk voor je kind om in een oude Facebookpost terug te lezen dat hij een ‘ongelukje’ was. 

 • Kinderen vormen onder andere hun identiteit door persoonlijke informatie over zichzelf te hebben die privé blijft. Dat lukt niet als ouders alles online ‘posten’. Vooral als kinderen wat ouders worden, wordt dit belangrijk. 

 • Bedrijven kunnen de foto’s gebruiken voor hun advertenties. Als je een afbeelding of Facebook plaatst, ga je er automatisch mee akkoord dat Facebook jouw foto’s en filmpjes mag gebruiken voor advertenties. En Facebook mag jouw materiaal ook zonder jouw toestemming verkopen aan derden. Hetzelfde geldt trouwens voor Instagram en Whatsapp!

 

Tips

Moet je nu dan stoppen met het plaatsen van informatie over en foto’s van je kinderen? Nee dat hoeft ook weer niet! Het is wel belangrijk om hier bewust mee om te gaan. Daar heb ik 3 praktische tips voor:

 1. Check je privacy instellingen. Wie heeft er allemaal toegang tot je foto’s en informatie?

 2. Zet een Google Alert aan voor de naam van je kind(eren). Dit doe je via www.google.nl/alerts 

 3. Vraag jezelf bij elke foto die je plaatst af of het erg zou zijn als de foto uitlekt en of je kind zich zou schamen voor de foto als hij of zij wat ouder is. Als het antwoord ‘ja’ is, plaats je de foto natuurlijk niet. 

 

Wat mij betreft is een foto van je spelende dreumes dus prima, maar een foto van je blote baby of van je tiener in ondergoed zeker niet!

 

Wat is jouw mening of sharenting? Plaats jij foto’s van je kind(eren) op social media?

 

Bronnen: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/may/18/pros-cons-of-sharenting  

https://vrouw.nl/artikel/opvoeddilemma/22668/pas-op-met-posten-fotos-kinderen

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/05/24/pronken-met-de-kleine-1621006-a501448 

http://www.pedagoog-ik.nl/wat-moet-je-weten-over-sharenting/ 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355