Shit! Zwanger en bekkeninstabiliteit

20 Mar 2020

Nu ik dit schrijf ben ik bijna 20 weken zwanger en lig ik op bed, met mijn laptop op schoot. Vanmorgen zat ik nog aan mijn bureau, maar na een uurtje ging dat echt niet meer. Ik heb namelijk sinds een ruime week behoorlijk last van bekkeninstabiliteit en voel het met de dag slechter worden. In deze blogpost schrijf ik hoe dit nu voor mij is en deel ik de tips die ik van jullie kreeg.

 

AU, AU, AU

Een dikke week geleden begon de pijn. Ter hoogte van mijn onderbroekrand. Ik besloot om wat beter voor mijn lijf te gaan zorgen. Mees is ruim 17 maanden en loopt nog niet. Ongemerkt sjouwde ik dus heel wat met hem rond. Daar moest ik van mezelf als eerst maar eens mee ophouden. Tuurlijk moet iemand hem in bed leggen en helpen om in de kinderstoel te klimmen, maar hij kan bijvoorbeeld prima zelf de trap op en af klauteren. Daarnaast verruilde ik mijn enkellaarsjes in voor comfortabele gympen, besloot ik om niet meer met mijn benen over elkaar te zitten, ging ik keurig recht in plaats van onderuitgezakt op de bank zitten en ging ik slapen met een kussen tussen mijn benen.

 

Bekkenfysiotherapeut

Allemaal goede maatregelen, maar het bleek niet genoeg. Met de dag voelde ik de pijn erger worden. Tijd om een bekkenfysiotherapeut in te schakelen. Ik kon gelukkig de volgende dag al terecht. Het consult was super fijn, maar tegelijkertijd behoorlijk heftig. Het los masseren van mijn bekken en de tips waren super fijn, maar tegelijkertijd vond ik het heel heftig om te horen wat ik allemaal niet meer 'mag'. Zo min mogelijk traplopen, veel meer liggen op een dag, niet meer bukken, Mees ook niet meer op de commode tillen... De lijst was eindeloos.

 

Nog heel wat weken te gaan

Het bezoek aan de bekkenfysiotherapeut is nu een aantal dagen geleden. Ik volg alle adviezen op. Wat trouwens echt niet altijd makkelijk is. En desondanks wordt de pijn alleen maar erger. Dat baart me best wel zorgen aangezien het (hopelijk) nog heel wat weken duurt voordat de baby geboren wordt. En daarna ben je er natuurlijk ook niet meteen vanaf. Het is me nu wel duidelijk dat we de komende weken veel om hulp zullen moeten vragen en ik zal moeten accepteren dat ik veel dingen nu gewoon niet kan. Natuurlijk blijf ik ook de bekkenfysiotherapeut bezoeken en probeer ik verschillende tips van jullie uit (de osteopaat staat hoog op mijn lijstje).

 

Tips van volgers

 1. Luister naar je lijf!

 2. Bezoek zo snel mogelijk een bekkenfysiotherapeut. Let erop dat de fysiotherapeut ook daadwerkelijk de 3-jarige masteropleiding bekkenfysiotherapie heeft gevolgd.

 3. Koop een bekkenband. Doe dit wel pas na overleg met de bekkentherapeut.

 4. Bezoek een osteopaat.

 5. Bezoek een voetreflextherapeut.

 6. Bezoek een oefentherapeut Cesar.

 7. De app Rost Moves Mamas. In deze app vind je houdingsadviezen voor de meest voorkomende dagelijkse activiteiten.

 8. Een vuilniszak plaatsen op de autostoel zodat je er makkelijk in en uit kunt draaien. 

 9. Slaap met een kussen tussen je benen.

 10. Vermijd traplopen, bukken en tillen zoveel mogelijk.

 11. Let constant op je houding: verdeel je gewicht over 2 benen, zorg dat je enkels, knieën, heupen, schouders en hoofd zich recht boven elkaar bevinden etc.

 12. Vervang staan zo veel mogelijk door zitten en zitten door liggen.

 13. Blijf wel in beweging. Fietsen kan fijn zijn als lopen niet meer goed lukt.

 14. Schakel hulp in: denk aan extra oppas en huishoudelijke hulp.

 15. Koop een grijper om kleine spulletjes van de grond te pakken.

 

Heb jij last (gehad) van bekkeninstabiliteit? Wat is jouw gouden tip?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355