Slaap kindje slaap!

16 May 2017

Voor veel ouders is de avond een heilig moment! De kinderen gaan rond 19:00 naar bed en daarna kan je eindelijk even opruimen, rustig douchen en lekker op de bank ploffen! Het is dan ook erg vervelend als je kindje niet wil slapen. Daarom geef ik vandaag 5 tips voor ouders van dreumesen, peuters en kleuters die niet willen slapen. Voor jonge baby’s heeft niet kunnen slapen vaak weer andere oorzaken zoals honger, een volle luier en darmkrampjes.

 

1. Zijn de kinderen moe of ben jij degene die moe is?

Zelf kun je waarschijnlijk ook niet slapen als je niet moe bent. Daarom is het belangrijk om goed naar je kind te kijken, elke dag opnieuw. Je kan natuurlijk een richtlijn aanhouden, bijvoorbeeld om 19:00 naar bed, maar na een pyjamadagje kan het soms beter zijn om je kind iets later op bed te leggen en na een dagje dierentuin een half uurtje eerder.

 

2. Wat hebben de kinderen voor het slapen gegeten en gedronken?

Van bijvoorbeeld cafeïne kunnen kinderen druk worden, waardoor ze moeilijker in slaap kunnen vallen. Kies voor het slapengaan dus liever voor kruidenthee of groene thee dan voor zwarte thee, omdat hier minder cafeïne in zit.

 

3. Wat hebben de kinderen voor het slapen gedaan?

Na drukke activiteiten zijn kinderen veel te opgewonden om te gaan slapen. Het is goed om je kinderen lekker moe te maken door activiteiten zoals een potje voetbal of een kussengevecht, maar daarna moeten ze ook weer tot rust komen. Doe alle elektronische apparaten weg, doe je kindje lekker in bad of onder de douche (dat hoeft zeker niet elke dag) en lees samen een boek. Dit brengt je kind tot rust en is ook nog eens super goed voor de taalontwikkeling!

 

4. Zijn de omstandigheden in de slaapkamer goed?

Ligt je kind wel lekker? Is er misschien teveel lawaai? En is de temperatuur wel goed? Als het warm is in de slaapkamer kunnen kinderen vaak minder goed slapen. De optimale temperatuur voor de slaapkamer is 18 graden.

 

5. Is je kindje misschien bang, boos, verdrietig of erg blij?

Veel kinderen zijn bang voor monsters of spoken in hun slaapkamer en kunnen daardoor niet goed slapen. Helpt het niet om te vertellen dat monsters en spoken niet bestaan? Een leuke oplossing hiervoor is een monsterspray. Neem een kleine plantenspuit, vul deze met water en plak hier een plaatje op van een monstertje (geen hele enge natuurlijk). Vertel je kind dat je ‘monsterspray’ hebt gekocht en dat hij de spray mag spuiten op de plekken waar hij denkt dat er monsters zitten. Jij weet zeker dat er dan geen enkel monster meer durft te komen!

 

Blijft het slapen een probleem? Zoek dan contact met een kinderslaapcoach bij jou in de buurt!

 

Wat is jouw gouden tip om je kindje goed te laten slapen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355