Slaapt je baby slecht? Dat is niet jouw schuld!

11 Dec 2019

Als je een tijdje rondsnuffelt op Instagram lijkt het net alsof de meeste baby's fantastische slapers zijn. Alsof ze overdag graag tevreden om zich heen liggen te kijken en 's nachts lekker slapen. Van 7 tot 7 ongeveer. En dan nu even terug naar de werkelijkheid: zulke baby's zijn heeeeel zeldzaam. Het is veel normaler dat je baby maanden lang om nachtvoedingen vraagt en dat je regelmatig wallen onder je ogen hebt. Helaas rust hier toch nog een beetje een taboe op. Ouders denken dat het aan hen ligt dat hun kind slecht (of eigenlijk dus 'normaal') slaapt. Ze kampen met schuldgevoelens. Daar wil ik graag bij deze een einde aan maken. Lees dus maar snel verder.

 

Op bezoek bij een kinderpsychiater

Annick Ruyts ging voor het Belgische TV programma 'De Slapelozen' op bezoek bij kinderpsychiater Binu Singh. Hij heeft uitleg over oorzaken van slecht slapen én het schuldgevoel wat ouders hiervan krijgen. 

 

Slapen moet je leren

Slapen is een vaardigheid. Iets dat je moet leren, net als praten en lopen. Daarnaast is doorslapen helemaal niet zo normaal als je denkt. Als volwassenen worden we 's nachts ook nog steeds enkele keren wakker. Meestal slaap je daarna weer door en vaak herinner je je het 's ochtends niet eens meer.

 

Bij baby's duurt het 6 tot 8 maanden voor hun bioritme is ontwikkeld. Maar ook dan is hun bioritme nog niet te vergelijken met het bioritme van een volwassene. 

 

Lees ook: Doorslapen is niet normaal!

 

Slapen is dus een leerproces en gaat niet altijd vanzelf. Toch gaan ouders als hun baby 'slecht' slaapt, op zoek naar oorzaken.

 

Pijn

Er zijn zeker oorzaken die bij kunnen dragen aan slecht slapen. Binu Singh: "Fysieke of emotionele pijn bij de baby kan een oorzaak zijn. Pijn zorgt ervoor dat het systeem van zelfregulatie en dus leren slapen onder druk komt te staan. Die pijn kan fysiek zijn: reflux, een oorontsteking of een allergie. Maar evengoed kunnen  huilbaby's last hebben van emotionele pijn, omdat ze een moeizame geboorte hebben meegemaakt bijvoorbeeld."

 

Het is niet jouw schuld

Of je baby nou gewoon nog geen fijn bioritme heeft ontwikkeld of toch last heeft van fysieke of emotionele pijn, het is niet jouw schuld! "Baby's die slecht slapen is niet iets wat ouders zichzelf aandoen. Het overkomt de baby én de ouders."

 

Geloof niet alles wat je op social media ziet

"Sociale media helpen ons niet daarbij. Facebook en Instagram laten ons geloven dat goede ouders baby's hebben die goed slapen. Maar niets is minder waar, die twee hebben niets met elkaar te maken."

 

Ervaarde jij schuldgevoelens of schaamte omdat jouw baby 'slecht' sliep?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355