Sorry, ik wilde jullie niet kwetsen

Gisteren postte ik een blog over ADHD. En niet zo maar een blog. In deze blog vatte ik de 6 'misverstanden' uit het boek 'ADHD: macht en misverstanden' van Laura Batstra samen. Hier kwamen enorm veel heftige reacties op. En voor al die ouders die hierop reageerden of met een vervelend gevoel mijn blog lazen, schrijf ik deze 'brief'.

 

Lieve ouders,

 

Elke dag weer hebben jullie je handen vol aan je kind(eren). Waarschijnlijk meer dan andere ouders. Jullie strijden dag in dag uit voor begrip voor je kind. Begrip vanuit jullie vrienden en familie, begrip vanuit school en begrip vanuit de maatschappij. Want aan de buitenkant is niks te zien.

Jullie en jullie kinderen stellen zich niet aan. Jullie kinderen hebben écht moeite met langdurig concentreren, kunnen écht moeilijk stilzitten en/of hebben een hoofd vol met heel veel gedachten. En er zijn nog tientallen kenmerken waar jullie kinderen misschien ook wel dagelijks mee moeten leven zoals motivatiegebrek, stemmingswisselingen, moeite met inslapen, altijd spullen kwijtraken, uitstelgedrag, overprikkeling, etc. 

 

Ook doen jullie dag in dag uit jullie stinkende best voor de juiste plekken en begeleiding voor jullie kind. Wel of geen medicijnen? Regulier onderwijs of speciaal onderwijs? De beste psycholoog/psychiater? De beste opvoedingsaanpak? En zo zijn er nog veel meer dilemma's die jullie onderzoeken en waar jullie vervolgens een keuze in maken. 
 

En daar komt dan zo'n jonge meid aan die beweert dat alles wat jullie weten over ADHD niet waar is. En die er misschien wel voor zorgt dat mensen nóg minder begrip hebben voor jullie en jullie kinderen. En die jonge meid ben ik.

 

Allereerst wil ik kwijt dat ik spijt heb van het plaatsen van deze blog. Niet omdat de negatieve reacties niet goed staan op mijn Facebookpagina, maar omdat ik met dit artikel duidelijk moeders heb gekwetst. En dat is natuurlijk wel het laatste wat ik wil bereiken. 

 

Tijdens mijn werk, stages en privé-leven heb ik ook van dichtbij meegemaakt hoe het is om een kind met ADHD op te voeden. Uiteraard weet ik dit lang niet zo goed als jullie, maar het gaf wel een beeld. Dit verschilt natuurlijk erg per gezin, want elk kind is uniek, maar over het algemeen kan ik wel stellen dat veel ouders die ik sprak tegen onbegrip aanlopen en dat zij hun handen vol hebben aan de opvoeding. Het enige dat ik wil is deze ouders een hart onder de riem steken, ze helpen waar nodig en mogelijk en zorgen dat er nóg meer onderzoek naar ADHD gedaan wordt voor de best mogelijke begeleiding van hun kind. En datzelfde geldt natuurlijk voor jullie.


Wat ik wilde bereiken is jullie op de hoogte stellen van het boek van Laura. Dit betekent niet dat ik zeg dat de informatie van jullie artsen, psychiaters, orthopedagogen, etc. niet waar is. Ik ben zelf geen wetenschapper en kan en wil hier dus helemaal geen uitspraak over doen. Ik heb geprobeerd om de blog zo aan te passen, dat dit meer naar voren komt. Daarnaast verwijs ik nu ook naar de kritiek op haar, voor een genuanceerder beeld. 

Ik sta ook open voor gastblogs van jullie als ouders. Zodat we samen een realistisch beeld kunnen creëeren.

 

Ik schrijf graag artikelen over nieuwe onderzoeken, nieuwe boeken en andere actualiteiten, maar ik kan jullie ervan verzekeren dat ik hier de volgende keer eerst beter over na zal denken. Ik wil natuurlijk niemand kwetsen met een blogpost.

 

Nogmaals, sorry. Ik hoop dat jullie geloven dat ik samen met jullie wil strijden voor meer begrip, meer bekendheid en de best mogelijke begeleiding voor iedereen met ADHD of een andere beperking/stoornis. 

 

Liefs,

 

Femke

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355