Spel, spelen, speelgoed

Hebben jullie ook bergen met speelgoed in huis? Worden deze bergen bij elke verjaardag, elke feestdag en elk bezoekje aan opa en oma alleen maar groter? Weet je niet meer wat je voor de verjaardag van je kind kan vragen, omdat hij alles al heeft? En weet je kind ook bijna niet meer waar hij mee moet spelen? Dan is het goed om even verder te lezen!

 

Iedere ouder weet dat spelen goed is voor kinderen. Naast dat ze plezier hebben, leren ze zo ontzettend veel! Ze leren onbewust over structuren, kleuren, vormen en zwaartekracht. Ook leren ze met problemen omgaan, delen met anderen en hun emoties beheersen. O ja, en vergeet ook de ontwikkeling van de fijne en grove motoriek niet!

 

Ontwikkeling van spel

De ontwikkeling van spel begint bij de geboorte en gaat door tot ongeveer de leeftijd van 16 jaar. Bij tieners neemt plotseling het aantal activiteiten waaraan ze deelnemen enorm af. Ze gaan hun aandacht nu specifiek richten op dingen waar ze echt goed in zijn en raken het vermogen om ‘vrij’ te spelen kwijt. Rollenspellen zoals vadertje en moedertje zal je dan niet meer terugzien. De exacte leeftijd waarop deze verandering plaatsvindt, verschilt per kind.

 

Huis-, tuin- en keukenspulletjes

Eigenlijk zijn vaak de huis-, tuin- en keukenspulletjes het leukste om mee te spelen. Denk hierbij aan een pan om op te slaan of om blokken in te doen, een vergiet om water of zand doorheen te laten lopen, schoenen om een trein van te maken en dozen om huizen van de bouwen. Met deze spulletjes kan je kind al zijn fantasie kwijt. Zegt je kind dat zijn schoen een boot is? Moedig dit dan alleen maar aan. ‘Wauw, ik zie het! Wat een mooie, grote boot!’ Let bij de huis-, tuin- en keukenspulletjes wel goed op de veiligheid.

 

Welk speelgoed is leuk?

Ook speelgoed uit de winkel kan natuurlijk erg leuk zijn. De kans bestaat dan natuurlijk wel dat je iets heel duurs hebt gekocht en je kind er na 5 minuten op uitgekeken is. Ik snap dat dit enorm frustrerend kan zijn, maar dwing je kind niet om hier mee te spelen. Zo krijgt hij alleen maar een afkeur voor dat speelgoed. Probeer bij het aanschaffen ook te letten op de mogelijkheden van het speelgoed voor de fantasie. Een grote brandweerauto met 1 knopje waar muziek uitkomt, daagt niet echt uit. Een auto die je zelf op verschillende manieren in elkaar kan zetten is daarentegen super prikkelend! Ook vage vormen doen het vaak goed. Een blokje kan misschien een boot, auto, huis, bed, auto of vliegtuig zijn!

 

De 11 ultieme speelgoed tips

Om je nog een beetje verder op weg te helpen bij het aanbieden van het juiste speelgoed, geef ik 11 tips:

 

 • Leg niet teveel speelgoed neer. Je kindje ziet dan door de bomen het bos niet meer en raakt veelste snel afgeleid. Daardoor krijgt je kind niet de kans om de mogelijkheden te ontdekken en zijn fantasie te gebruiken. Je leest wel eens dat ze aanraden om de leeftijd van je kind in maanden te nemen, deze door 3 te delen en dat aantal in speelgoedjes aan te houden. Is je kindje 24 maanden? Dan heeft hij dus genoeg aan 8 speelgoedjes. Lijkt me een prima formule! De rest gooi je natuurlijk niet weg, maar leg je even op zolder.

 • Bied verschillende soorten speelgoed aan. Denk aan een boekje, een rammelaar en een balletje. Of blokken, een brandweerauto en klei. Met drie boekjes of drie plastic speelgoedjes waar muziek uitkomt valt er namelijk maar weinig te ontdekken.

 • Let goed op de reactie van je kind. De reactie van je kind is de beste richtlijn voor wat hij nodig heeft. Is hij na 30 seconden al uitgekeken, sluit het speelgoed niet zo goed aan. Is hij geboeid en wil hij de mogelijkheden onderzoeken? Dan heb je een succesvolle poging gedaan!

 • Wissel de speelgoedjes af en toe om. Bij kleine kindjes bijvoorbeeld elke week en bij grotere kindjes (die hebben een groter aanbod) elke maand. Zo kun je het speelgoed ook goed afstemmen op het seizoen. Na het wisselen van het speelgoed wordt je kind weer opnieuw geprikkeld

 • Kleuters kunnen zelf goed aangeven waar ze mee willen spelen. Toch is het goed om je nog een beetje te ‘bemoeien’ met het aanbod. Je kindje vindt die brandweerauto met een grote knop waar muziek uitkomt misschien super gaaf, maar hij ziet niet in dat hij daar na een dagje op uitgekeken is. Zorg dus voor een balans hierin.

 • Richt je niet op het resultaat, maar op het proces. Is je kind aan het kleien of kleuren en is hij niet bezig om echt iets te creëren? Geen probleem! Ze vermaken zich en leren erg veel van het proces.

 • Bemoei je als ouder niet teveel met het spel. Spelen met ouders blijft natuurlijk één van de leukste dingen voor je kind en is ook heel belangrijk, maar ‘alleen’ en met leeftijdsgenootjes spelen zijn dit ook! Als hij helemaal in zijn spel opgaat, heeft hij waarschijnlijk helemaal geen zin om jou te vertellen waar hij mee bezig is.

 • Lawaai en rommel horen er een beetje bij. Rem je kind hier dus niet meteen in af.

 • Ruim ongeveer twee keer per dag het speelgoed (samen met je kind) op. Door te veel rommel, komen ze niet meer tot echt spel.

 • Zet het speelgoed op een plek waar je kind het goed kan zien. Heb je er wel eens aan gedacht om de onderste twee planken van de boekenkast leeg te halen en hier speelgoed in uit te stallen? Dat is een super leuke plek!

 • Heb je echt te veel speelgoed? Of is je kindje te oud voor bepaald speelgoed? Schenk het dan samen aan een goed doel. Bij het Asielzoekerscentrum bij jou in de buurt zijn ze er vast heel blij mee!

 

Zelf ben ik stiekem wel een beetje dol op de bogen van Grimm's. Kennen jullie die al? Met deze bogen kunnen de kinderen echt hun fantasie kwijt. Ook blijft dit speelgoed heel lang leuk. Op het kinderdagverblijf waar ik werk, worden deze bogen op alle (horizontale) groepen aangeboden en zijn ze op alle groepen een hit! Ander leuk speelgoed zijn: een blokkenkar, een watertafel, een keukentje (van de IKEA bijvoorbeeld), klei, duplo en auto’s. Ook een bak ongekookte macaroni met een paar plastic bekertjes kan een grote hit zijn! Wees creatief! :)

Wat is het favoriete speelgoed van jouw kind?

 

*Als je de producten koopt via de linkjes uit dit artikel, ontvang ik hier een klein percentage over.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355