Spelen met je baby: kies voor een speelmat

25 Jun 2019

Een paar maanden geleden wilde ik perse een box in de woonkamer hebben staan. Waarom? Eigenlijk gewoon omdat het 'hoort'. Omdat het op de babyuitzetlijst staat, omdat bijna iedereen met een baby een box heeft en omdat het me ook wel handig leek. 

Nu heb ik behoorlijk spijt van deze aankoop. Mees vindt spelen in de box helemaal niet leuk en hij ligt dus eigenlijk altijd op een speelmat op de grond. En eigenlijk heeft dit ook veel meer voordelen. In deze blog lees je waarom mijn voorkeur uitgaat naar een speelmat in plaats van naar een box en geef ik 5 speeltips voor het spelen met je baby.

 

Box vs. speelmat

Zoals ik al zei, ben ik van mening dat een speelmat meer voordelen voor een baby heeft dan een box.

 

 • Allereerst nodigt een speelmat baby's veel meer uit tot het ontdekken van de wereld om hen heen. Ze worden niet begrensd door spijlen, maar hebben de vrijheid om ook de rest van de ruimte te leren kennen. Dit vergroot hun ruimtelijk bewustzijn.

 • Ten tweede stimuleert een speelmat baby's om meer te bewegen. Je kunt je misschien voorstellen dat bewegen voor een baby niet zo aantrekkelijk is als hij alles om hem heen kan pakken door zijn arm uit te steken en als hij misschien zelfs zijn hoofd stoot als hij zich omrolt. Een speelmat nodigt baby's wél uit om te bewegen en om hun motorische vaardigheden te verbeteren. Ze hebben alle ruimte om te draaien, te rollen en te leren kruipen en zullen hun best doen om dat blokje of dat autootje te pakken wat nèt buiten handbereik ligt.

 • Ten derde nodigt het uit om écht samen met je kind te spelen. Als je je op ooghoogte van je baby bevindt, kun je beter zien waar je kind naar kijkt en kun je je dus beter aansluiten bij zijn/haar belevingswereld. Dit is goed voor jullie band. Ga dus lekker naast je baby liggen en probeer de wereld te bekijken door zijn/haar ogen. 

 

 

Box voor de veiligheid?

Sommige mensen vinden het eng om de baby op de grond te laten liggen als ze bijvoorbeeld even naar boven lopen om de was op te hangen. In mijn optiek is dat niet nodig, als je de ruimte maar veilig maakt. Plaats traphekjes, dek lage stopcontacten af met afdekplaatjes, plaats slotjes op kastjes met schoonmaakmiddelen of scherpe voorwerpen en zorg ervoor dat je niet je hete thee op de salontafel laat staan.

 

 

 

5 Speeltips

 

 1. Boekjes lezen
  Ga lekker naast je baby op de speelmat liggen en houd het boekje boven jullie hoofd. Zo kan je baby de plaatjes goed zien en kun je tóch de bladzijden omslaan zonder dat je snelle, nieuwsgierige baby de bladzijden kapot scheurt (hoewel dat voor je baby ook een leuk spelletje is).

 2. Babymassage
  Een speelmat is een perfecte ondergrond voor een fijne babymassage. Babymassage is goed voor jullie band, helpt je baby ontspannen, stimuleert de zintuiglijke ontwikkeling en helpt bij ongemakken zoals darmkrampjes. Je kunt natuurlijk een cursus volgen om de technieken onder de knie te krijgen, maar op YouTube vind je ook veel goede voorbeelden. 

 3. Vliegtuigje spelen
  Ga zelf, op je rug, op de speelmat leggen en houd je baby vast boven je hoofd, óf leg je baby op je onderbenen (terwijl je je benen intrekt). Beweeg je baby vervolgens heen en weer. Je kunt er eventueel nog een liedje bij zingen zoals 'Helicopter'.

 4. Overrollen
  Als je baby kan zitten, kun je fijn over rollen met een bal. Als je baby nog niet kan zitten, kan rollen met een bal ook heel leuk zijn. Leg je baby dan neer op zijn/haar buik en rol de (zachte) bal naar je baby toe. Het feit dat er een object zo snel beweegt en steeds dichterbij komt, vinden de meeste baby's erg leuk. De kans is groot dat je de bal zelf weer moet gaan 'halen', maar dat mag de pret niet drukken toch?

 5. Baby bootcamp
  Kan je baby zich al goed voortbewegen? Organiseer dan een echte baby bootcamp. Leg verschillende kussens, krukjes, kruiptunnels en andere voorwerpen neer en laat je baby lekker ontdekken. Succes gegarandeerd!

 

 

ByAlex

Onze (dubbelzijdige) speelmat is van ByAlex en zou ik zeker aanraden! Het matras is gemaakt van de hoogste kwaliteit koud schuim en de hoes van 100% waterdicht en super zacht velours. Het is geen probleem als je baby kwijlt of als je kind eten of drinken op de speelmat morst. De stof is dus helemaal baby-proof. Lichamelijk contact met de speelmat (zelfs eraan likken) is helemaal veilig. 

 

De speelmatten zijn verkrijgbaar in 2 verschillende formaten (90x50 cm en 160x80 cm) en in heel veel toffe, hippe printjes. Je kunt de mat gebruiken om op te spelen, stoeien of lezen en de mat is zelfs als comfortabel logeermatras te gebruiken! Een overzicht van alle ByAlex speelmatten vind je hier.


Hebben jullie thuis een speelmat? Wat is het favoriete speelgoed/spelletje van jouw baby?

 

*Dit artikel is gesponsord.

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355