Steeds meer allergieën: waarom?

In de afgelopen 20 jaar is het aantal kinderen met een allergie gestegen van 41% naar 49%. Tegenwoordig stijgt het aantal kinderen met een allergische gevoeligheid zelfs met 1% per jaar! Dat is best een flinke toename he? Maar hoe komt het nou dat steeds meer kinderen een allergie hebben?

 

De toename

Kinderarts Paul Brand en Lukas Koet van het Isala Vrouw-kindcentrum bestudeerden de bloeduitslagen van 18.000 kinderen. Zij vonden een gestage toename van allergische gevoeligheid in de bloedtests. Hieruit is te concluderen dat het immuunsysteem van kinderen in de loop van de tijd verandert. 
Dit onderzoek is het eerste dat over een lange tijd met biologisch bewijs aantoont het dat aantal kinderen met allergische gevoeligheid stijgt met 1% per jaar. Uit andere onderzoeken kwam ook wel dat er steeds meer kinderen last hebben van een allergie, maar bij die studies zou nog de conclusie kunnen worden getrokken dat artsen er tegenwoordig meer alert op zijn. 

 

Hoe ontstaan allergieën?

Om een allergie vast te stellen wordt de Immunoglobuline E (IgE) gemeten. Dit zijn antistoffen tegen allergenen zoals huisstof, melk en pollen. We hebben dit deel van het immuunsysteem om ons te beschermen tegen wormen en parasieten. Door de (Westerse) manier waarop we nu leven, komen infecties veel minder voor dan vroeger. Sindsdien reageert dit deel van het immuunsysteem op prikkels waar het eigenlijk niet op zou moeten reageren. Dit noemen we een allergie. Zo'n 150 jaar geleden bestonden allergieën nog bijna niet. In Afrika kom je ook bijna geen allergieën tegen. We kunnen dus in ieder geval concluderen dat allergische gevoeligheid een aandoening van deze tijd en de Westerse levensstijl is. 

 

Exacte oorzaak

Nu willen jullie waarschijnlijk, net als ik, weten door welk onderdeel van de Westerse leefstijl de toename van allergieën komt. Helaas hebben (deze) onderzoekers daar nog geen antwoord op. Wat ze wél weten is dat het niet komt door vaccinaties of luchtvervuiling. Waarschijnlijk komt het door een combinatie van veel (nog onbekende) factoren. 

 

Toch komen er uit andere onderzoeken wel preventieve maatregelen die je kunt nemen tegen allergieën. Dit schijnt alleen zinvol te zijn in de eerste 6 maanden van een baby:

 

 • Niet roken tijdens de zwangerschap

 • Na de geboorte niet roken in de omgeving van het kind

 • Borstvoeding/moedermelk
  Moedermelk schijnt beschermende stoffen te bevatten tegen een allergie. De moeder hoeft hier geen speciaal dieet voor te volgen.

 • Kunstvoeding? Dan hypoallergeen
  In hypoallergene flesvoeding zijn de koemelkeiwitten tot kleinere stukjes teruggebracht waardoor de kans heel klein is dat zij een koemelkallergie kunnen veroorzaken. Dit wordt vooral aangeraden bij een verhoogde kans op een allergie. Bijvoorbeeld als er veel allergieën in de familie voorkomen.

 • Geen bijvoeding voordat het kind 6 maanden is
  De introductie van nieuwe voedingsmiddelen zorgt voor blootstelling aan nieuwe stoffen die een allergie kunnen opwekken. Langer wachten dan 6 maanden wordt dan weer afgeraden i.v.m. de ontwikkeling van de mondmotoriek.

 

Lees ook: Zo voorkom je een pinda-allergie.

 

Hebben jij of jouw kind last van allergieën?

 

Bron: https://www.vakbladvroeg.nl/allergische-gevoeligheid-kinderen-neemt-jaarlijks-1-procent-toe/

http://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/Documents/Voedingscentrum/Professionals%20-%20Onderwijs/Preventievanallergie.pdf

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355