Stop met straffen en belonen (zegt Kohn)!

26 May 2017

Opvoeden is niet altijd makkelijk. Het helpt een hoop als je kinderen gewoon luisteren en doen wat je zegt. Toch? Alfie Kohn (sociale wetenschapper) zegt dat dit helemaal niet gezond is. Hij zegt namelijk dat kinderen dan hun eigen wil en hun contact met hun gevoel verliezen. Volgens Kohn moet je samenwerken met je kinderen en kan je straffen en belonen beter links laten liggen!

 

Onvoorwaardelijke liefde

De kern van deze methode is dat het belangrijk is om onvoorwaardelijk van je kind te houden en dit ook aan je kind te laten zien. Dat klinkt natuurlijk leuk, maar hoe doe je dat dan? Nou, hiervoor is het belangrijk om je kind niet te straffen en niet te belonen. Daarmee krijgt het kind namelijk het idee dat er voorwaarden verbonden zijn aan jouw liefde. Stel je voor dat je kind zich misdraagt tijdens het avondeten (dat moet niet zo moeilijk in te beelden zijn, toch? ;)). Dan schrap je niet het moment in het avondritueel waarin jullie altijd een boekje lezen, maar je laat de avond hetzelfde verlopen als altijd. Zo laat je zien dat je als ouder nog steeds net zoveel van je kind houdt. Na het avondritueel bespreek je samen nog even het voorval.

 

Straffen en belonen zinloos?

Kohn zegt dat belonen en straffen helemaal geen zin hebben. Onderzoek zou uitwijzen dat studenten beter leren wanneer er geen cijfers tegenover staan. Interessant! Je zou kinderen dus ook niet mogen prijzen. Dan raken ze afhankelijk van jouw goedkeuring en krijgen ze minder plezier in taken waar geen beloning tegenover staat. Persoonlijk heb ik daar nog wel een beetje moeite mee. Kinderen fleuren namelijk echt op als je ze een compliment geeft! Ik adviseer zelf wel altijd om het proces te belonen in plaats van het resultaat (‘Wat doe jij goed je best zeg!’) Maar volgens Kohn moet je zeggen: ‘Hé, je bomen hebben allemaal vier blaadjes aan hun takken’.


Door te straffen en te belonen, haal je de intrinsieke motivatie weg bij kinderen om dingen te doen. Ze doen het dan voor die beloning en om geen straf te krijgen. Daarnaast zegt Kohn dat kinderen hierdoor emotioneel onzeker worden en dat hun geweten zich niet goed ontwikkelt.

 

De lange termijn

Het gaat bij onvoorwaardelijk opvoeden om je doelen op de lange termijn. Wil jij ook graag een gewetensvol mensje op de wereld zetten die zelf nadenkt? Dit zou je met de traditionele manier van opvoeden absoluut niet bereiken, maar met onvoorwaardelijk ouderschap zeker wel, aldus Kohn.

 

Samengevat

Dus kort samengevat: het gaat om het geven van onvoorwaardelijke liefde. Smijt je kind zijn spaghetti bolognese door de hele woonkamer? Negeer dit dan niet, geef geen time out of andere straf, maar leef je in in je kind, geef hem een knuffel en ga samen in gesprek. Misschien heeft hij geen honger of vindt hij het écht niet lekker. En beloon ook niet zodra hij tóch besluit zijn bordje leeg te eten. Je uit constant je liefde, ongeacht de situatie en het gedrag van je kind. Klinkt super mooi, vind je ook niet? Soms zijn kinderen zo gefrustreerd, boos of verdrietig dat een knuffel heel welkom zou zijn! Maar als de spaghetti echt door de hele woonkamer vliegt, of als je kind op de grond ligt te huilen, omdat hij geen Magnum krijgt, dan gaat mijn voorkeur misschien toch uit naar negeren (bij de Magnum dan, niet bij de spaghetti).

 

Meer lezen?

Eigenlijk is onvoorwaardelijk opvoeden niet samen te vatten in één artikel. Als je interesse hebt in deze methode, zou ik je aanraden om hier een boek over te lezen. Unconditional parenting van Kohn bijvoorbeeld.

 

Wat is jullie mening over onvoorwaardelijk opvoeden zonder straffen en belonen?

 

Bron: Kohn, A. (2006). Unconditional parenting. New York: Atria Paperback.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355