Hoe kom je van die speen af?

27 Dec 2017

Bijna alle kindjes hebben een speen. De speen voorziet in de zuigbehoefte van je baby, biedt troost en stopt het gehuil even. Maar voor je het weet is je kind een kleuter en is hij nog steeds super gehecht aan dat plastic ding in zijn mond. Voor het gebit van je kind is het belangrijk om dan te stoppen. Maar ja, hoe kom je in hemelsnaam van die speen af?

 

Waarom een speen?

Baby's hebben een sterke zuigbehoefte. Dat is maar goed ook, want dit brengt de melkproductie bij de moeder op gang. Een speen kan helpen om in deze zuigbehoefte te voorzien. Daarnaast kan een fopspeen troost bieden en is een speen soms gewoon een erg handig en makkelijk middel om je baby te laten stoppen met huilen. Er zijn zelfs studies die aantonen dat de fopspeen het risico op wiegendood kan verminderen. 

 

Het gebruik van een speen is beter dan 'duimen'. Duimen heeft namelijk een groter (negatief) effect op de stand van de kaken. Ook is het gebruik van de speen makkelijker te controleren. Je kunt de duim tenslotte niet afpakken!

 

Wanneer (g)een speen?

Als je borstvoeding geeft, heb je eigenlijk geen speen nodig. Je kunt natuurlijk wel een speen gebruiken, maar er is niets mis mee om je baby al zijn zuigbehoefte bij jou aan de borst te laten bevredigen. 
Als je wel een speen wilt gebruiken in combinatie met borstvoeding, kunt je het beste wachten met het aanbieden van de speen totdat de borstvoeding goed loopt. Dit is gemiddeld na 3 tot 4 weken. De tijd die je baby op de speen zuigt, gaat namelijk ten koste van de tijd die je baby aan de borst zou 'moeten' drinken. Je borsten worden zo minder gestimuleerd om melk aan te maken, waardoor de melkproductie afneemt.

 

Daarnaast moet je uitkijken met het laten 'troosten' van je baby door een speen. Heel handig als je bijvoorbeeld in de auto zit, maar als je baby overstuur is, heeft hij eigenlijk gewoon even zijn mama of papa nodig. 

 

Waarom stoppen?

Een speentje is prima, maar op een gegeven moment is het belangrijk om te stoppen. Mogelijke gevolgen van langdurig speengebruik zijn namelijk: scheven tanden en kiezen, afwijkende groei van tandbogen en het gehemelte, slissen, lispelen, slappe mondspieren, verminderde sociale interactie en meer kans om ziek te worden, doordat de mond vaker openstaat en bacteriën dan kunnen binnendringen. 

Dit is allemaal wel te verhelpen hoor, maar het kost wel wat bezoekjes aan een logopedist, tandarts en orthodontist.

 

Wanneer stoppen?

Baby's hebben een sterke zuigbehoefte tot ongeveer 9 maanden. Na die tijd wordt de speen eigenlijk gewoon aangeleerd gedrag. Na 9 maanden tot een jaar kun je dus al prima proberen om af te gaan bouwen. 
Tandartsen raden aan om voor de vierde verjaardag te stoppen met de speen. Dit is ook prima, maar op deze leeftijd is het afbouwen wel een stuk lastiger!

 

Hoe stoppen?

Hoe je het beste kunt stoppen, ligt er aan de leeftijd van je kindje. Stop je al rond de eerste verjaardag? Dan kun je langzaam afbouwen. Eerst is de speen alleen nog voor in bed, dan alleen voor de nacht en daarna laat je de speen ook 's nachts weg. 

 

Is je kindje wat ouder? Dan is het goed om je kindje emotioneel voor te bereiden op verandering. Vertel je kind dus een paar dagen van tevoren dat het tijd is om afscheid te gaan nemen van de speen. En doe dit liever niet in spannende periodes zoals beginnen op school, rond de verjaardag, rond een verhuizing of rond sinterklaas. 

Een knuffeltje kan een goede vervanging van de speen zijn, omdat deze ook troost biedt.


Hebben jullie de speen weggedaan en huilt en smeekt je kind om een nieuwe? Troost je kind dan vooral, maar koop geen nieuwe. Over een paar dagen is je kind de speen waarschijnlijk vergeten.

Bonustip:

Difrax heeft voor kinderen vanaf 3 jaar een erg leuk boekje over het stoppen met de speen, genaamd 'Stoppen met foppen'. Dit boekje bereidt je kind in 15 dagen voor op het afscheid. Op de laatste dag wordt je kind gevraagd om de fopspeen op te sturen naar SoeSoe de Fopspenenfee. In ruil voor de speen, ontvangt je kindje dan een 'fopmuis' (een knuffeltje).

Je kunt het boekje gratis downloaden, maar je kunt de gedrukte versie ook bestellen.
Ik heb dit boekje al een keer gereviewd. De review vind je
hier.

 

Vind jij een fopspeen handig of onzin? En wat vind jij een goede leeftijd om te stoppen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355