Taboe: 35% van de moeders heeft er last van

15 Jun 2019

Meer dan een derde van de moeders heeft er na de zwangerschap last van. En 10% van de vrouwen heeft last van permanente schade. En de meeste vrouwen durven er niet over te praten...

 

Incontinentie

We hebben het over incontinentie. Veel vrouwen raken tijdens of na de zwangerschap licht incontinent. Ze verliezen dus ongewenst kleine beetjes plas. Vooral bij niezen, hard lachen, springen, rennen of tijdens seks.

 

Hoe ontstaat zwangerschapsincontinentie?

De oorzaak is meestal de bekkenbodem. Dankzij de bekkenbodemspieren kunnen we plas en ontlasting inhouden. Tijdens de zwangerschap maak je hormonen aan die de spieren slapper maken. Daarnaast neemt tijdens de zwangerschap de druk op de bekkenbodem toe. Resultaat: ongewenst urineverlies.

 

Wat kun je ertegen doen?

De beste remedie is het trainen van je bekkenbodemspieren. Bij voorkeur doe je dit onder begeleiding van een goede bekkenbodemfysiotherapeut. Geloof me maar als ik zeg dat incontinentie heel normaal is en dat de fysiotherapeut dit absoluut niet gek zal vinden!

Zelf kun je eventueel ook je bekkenbodemspieren trainen. Een eenvoudige oefening hiervoor zie je in de video hieronder:

 

 

Tevens is het belangrijk dat je goed plast. Neem de tijd om uit te plassen, zit niet onderuitgezakt maar rechtop en pers niet teveel.

 

Taboe

Het is super jammer dat er nog steeds een taboe op dit onderwerp rust. Ruim een derde van de vrouwen heeft hier na de bevalling last van! Doordat er een taboe op rust, blijven veel mensen met dit probleem rondlopen. Ze schamen zich en durven geen hulp te vragen. Mijn boodschap is dus: heb je hier last van? Zoek hulp! Dit probleem is doodnormaal en de huisarts of fysiotherapeut zullen hier echt niet om lachen.

 

Heb of had jij hier last van?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355