Taboe: als zwanger zijn (even) niet leuk is

16 Sep 2018

Vorige week zat ik er een beetje doorheen. Ik heb echt onwijs veel last van mijn rug waardoor ik zo'n 80% van de dag doorbracht in bed. In het weekend had ik een verjaardag waar mij natuurlijk tientallen keren werd gevraagd hoe het met mij ging. Ik deed eerlijk mijn verhaal en kreeg te horen: "Je klaagt toch zeker niet? Zwanger zijn is toch het mooiste wat er is?" Nou niet altijd!

 

Ik was er even klaar mee

Sinds mijn tweede ziekenhuisopname heb ik onwijs veel last van mijn rug. Ik heb heel mijn zwangerschap al rugklachten, maar dit is écht anders. Ik stap huilend uit de auto na een lange autorit, ik kan geen maaltijd meer bereiden, omdat ik dan te lang sta, ik kan geen wasje meer draaien, omdat ik dan moet bukken en ik haal het al een paar weken niet meer in mijn hoofd om een stofzuiger door het huis te halen. "Heerlijk! Laat je lekker verwennen." Krijg ik soms als reactie. Maar dat is het echt niet. Het is niet leuk om dingen niet meer te kunnen en het grootste deel van de dag in bed doorbrengen is gewoon saai. Ja, ondanks Videoland en Netflix.

Ik had het vorige week dus gewoon even gehad met zwanger zijn. En dat wil niet zeggen dat ik helemaal niet meer van mijn zwangerschap kon genieten hoor. Zodra ik de baby voel bewegen, verschijnt er bijna altijd een lach op mijn gezicht. Het wil al helemaal niet zeggen dat ik niet onwijs dankbaar ben dat er een baby in mijn buik zit of dat ik me niet onwijs verheug op het moment dat ik de baby in mijn armen kan nemen. Ik had alleen wel aan paar weken willen skippen.

 

Taboe

Er heerst een behoorlijk taboe over zwanger zijn niet leuk vinden. Dat bleek ook wel uit de opmerking die ik kreeg. Die opmerking kreeg ik trouwens van een man. Er wordt je een soort schuldgevoel aangepraat. Je moet zwanger zijn wel leuk vinden! 


Ik ben iemand die zwanger zijn wél leuk vind. Ik zat er alleen even doorheen. Ik was zwanger zijn gewoon zat en zie het allemaal alweer een stuk positiever in. Maar er zijn ook genoeg vrouwen die zwanger zijn helemaal niet leuk vinden. En dat mag ook. Want nogmaals: dat betekent niet dat ze niet dankbaar zijn dat ze een een kindje kunnen laten groeien en op de wereld kunnen zetten. 

Sommige vrouwen brengen het grootste deel van hun zwangerschap door naast de WC-pot. Dat is niet leuk. De vermoeidheid, het slechte slapen, branden maagzuur, bandenpijn, pijnlijke borsten, een prenatale depressie, een buik die in de weg zit, hoofdpijn, zwangerschapsjeuk, rugpijn, bekkeninstabiliteit, ischias, zwangerschapsdiabetes, moodswings, jeukende striae, dikke enkels, kortademigheid... Ook allemaal niet leuk! En hoewel ik enorm geniet van alle bewegingen die ik voel in mijn buik zijn er ook vrouwen die dat maar vervelend of eng vinden.

 

Iedereen is anders en dat is oké

Ik hoop dat iedere zwangere vrouw gewoon eerlijk uit durft te spreken hoe zij zich voelt. Of dat nou helemaal fantastisch of 3x kut is. En dan hoop ik natuurlijk ook dat daar begrip voor is. Het dragen en baren van een kind is niet voor iedere vrouw het allermooiste wat haar kan overkomen. Het hebben van een kind misschien dan weer wel!

 

Hoe ervaar(de) jij je zwangerschap? Vond jij het ook wel eens niet leuk? Hoe reageerden anderen daarop?

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355