Tandartsen waarschuwen voor de fruitspeen

15 Jan 2020

Je ziet ze steeds vaker voorbij kopen: fruitspenen. Dit zijn een soort fopspenen met gaatjes erin waar je een stukje fruit in kunt stoppen. Kinderen krijgen door op de speen te zuigen wat sap uit het fruit binnen. Tandartsen waarschuwen voor deze fruitspenen. Ze zouden zorgen voor schade aan het kindergebit.

 

Fruitspeen

Volgens de fabrikanten zijn fruitspenen de ideale manier om baby's aan vers fruit te laten wennen. Baby's kunnen erop sabbelen, slokken ondertussen vitamines naar binnen en maken op een veilige manier kennis met vast voedsel. Daarnaast kunnen fruitspenen ook de pijn van doorkomende tandjes verlichten. Een win-win-win-win situatie dus.

De fruitspeen en het sabelzakje zijn super populair onder ouders. In 2015 werd het duo zelfs uitgeroepen tot Baby Product van het Jaar.

 

Schade aan het gebit

Tandartsen zijn helemaal niet blij met deze 'rage'. Tandarts-pedodontoloog (kindertandarts) Janneke Krikken: "Die kinderen sabbelen een beetje op dat fruit en krijgen nauwelijks de vezels binnen. Het is gewoon een zoethoudertje. Alle voedingsmiddelen die via de mond het lichaam binnenkomen, zijn in principe schadelijk voor het gebit. Daarom kunnen onze tanden zes à zeven eetmomenten aan op een dag. De rustmomenten tussendoor heeft het gebit nodig om te herstellen. Urenlang op een fruitspeen sabbelen of kauwen neemt die herstelmomenten weg."

Tandarts-pedodontoloog Dien Gambon van het Universitair Medisch Centrum Groningen: "Bovendien zitten in fruit ook nog eens veel suikers en zuren. Hierdoor kunnen processen in de mond ontstaan die leiden tot ernstig tandbederf bij jonge kinderen."

Tenslotte maken de tandartsen zich zorgen over de nadelige effecten op de mondmotoriek. De spenen zijn zo groot dat een normaal stikpatroon niet mogelijk is. 

 

Lees ook: Weg met de tuitbeker?

 

Alternatieven

Volgens Gambon is het onzin dat baby's op deze manier veilig kunnen kennismaken met vast voedsel. "Je kunt als ouder beter zelf het fruit in stukjes snijden en voordoen hoe je moet kauwen en slikken."

En als hulp bij doorkomende tandjes is zo'n fruitspeen ook niet nodig: "Een bijtring van Kruidvat is net zo efficiënt."

 

Gebruik(te) jij zo'n fruitspeen?

 

Bron: de Volkskrant

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355