Te veel knuffelen? Dat kan niet!

14 May 2019

Bij de eerste levensbehoeftes van kinderen denken we aan eten, drinken en slaap. Ik ben er echter van overtuigd dat de emotionele basisbehoeftes zoals affectie en veiligheid net zo belangrijk zijn. Ken je het beroemde experiment van psycholoog Harry Harlow? Bij dit experiment werden baby aapjes vlak na de geboorte gescheiden van hun moeder. Vervolgens konden de aapjes kiezen uit een kale surrogaatmoeder van ijzerdraad of een surrogaatmoeder van ijzerdraad bekleed met badstof. De aapjes brachten het grootste deel van de dag op de badstofmoeder door, ook als hun voedsel bij de kale ijzeren 'moeder' te vinden was. De strekking van dit verhaal is dat de aapjes geborgenheid belangrijker vonden dan voedsel. Ik wil dus ook graag de wereld uit helpen dat je kinderen kunt verwennen door ze veel te knuffelen.

 

Pasgeboren baby's

Baby's zitten 9 maanden lang in een warme, krappe buik waarin ze constant worden gewiegd. Na de geboorte komt de baby opeens terecht in een wereld van kou, harde geluiden, prikkels en licht. Lichamelijk contact geeft een baby een veilig en vertrouwd gevoel. Naast dat knuffelen de emotionele behoeftes van een baby vervult, is het lichamelijke contact ook belangrijk voor lichamelijke processen. Zo versterkt het de aanmaak van oxytocine. Oxytocine zorgt er onder andere voor dat de baby op temperatuur blijft, dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en dat zijn of haar hartslag en ademhaling rustig blijven.

 

Stress

Als een baby zich niet fijn voelt, maakt zijn of haar lichaam adrenaline en cortisol aan. Dit is negatief voor onder andere de hersenontwikkeling en het immuunsysteem. Het is dus belangrijk om een gestresste baby te kalmeren, te troosten dus. Want zo laat je de stresshormonen adrenaline en cortisol weer dalen. En je raadt het al: dat troosten doe je het beste door je baby te knuffelen. 

 

Oudere kinderen

Het dringt steeds meer tot mensen door dat het bovenstaande verhaal belangrijk is tijdens de eerste 6 maanden van een mensenleven. Maar ook daarna blijven knuffelen en troosten ontzettend belangrijk! Na die 6 maanden kunnen baby's beter met stress omgaan, maar ook dan behouden ze behoefte aan lichamelijk contact. Dat stopt nooit. Zelf volwassenen voelen zich nog positiever, zelfverzekerder, veiliger en relaxter na een knuffel.

 

Teveel knuffelen

Je hoeft ook zeker niet bang te zijn dat je je kind teveel kan knuffelen. Wat zouden nadelen kunnen zijn van teveel knuffelen? Een te goed gehecht kind? Een kind dat zich te veilig voelt? Dat bestaat niet! Hoe meer oxytocine hoe beter zou je haast kunnen zeggen. Het enige echte nadeel van heel veel oxytocine in je lichaam is dat je een makkelijke prooi bent voor oplichters. Maar met die stressvolle situatie kun je dan vervolgens wel veel beter omgaan.

Een andere zorg van ouders is dat hun kind door veel knuffelen en altijd getroost worden bij verdriet, niet zelfstandig genoeg wordt. Maar ook daar hoef je echt niet bang voor te zijn. Als je kind zich veilig, vertrouwd en gesteund voelt, wordt hij vanzelf zelfstandig. Als je kind goed hecht is, wordt hij vanzelf geïnteresseerd in andere mensen en durft hij het vanzelf aan om alleen de wereld te ontdekken. Ik ben van mening dat door je kind veel te knuffelen en te troosten als hij daar behoefte aan heeft, je juist een uitstekende basis vormt voor zelfstandigheid.

 

Knuffel jij je kind veel? Ben jij wel eens bang dat je je kind teveel knuffelt? Of hoor je wel eens van anderen dat je je kind minder zou moeten knuffelen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355