Thuisonderwijs met een zoon met autisme

1 Apr 2020

Ook ik werd geconfronteerd met de sluiting van de scholen. Ook de kinderen van het speciaal onderwijs mogen niet meer naar school. Hoewel ik hier best van baal, ben ik ook opgelucht. Nee ik ben er niet blij mee. Op deze manier valt er regelmaat weg voor mijn zoon. Niet alleen voor mijn zoon, maar voor heel veel kwetsbare kinderen. Door zijn autisme en ontwikkelingsachterstand is communiceren met mijn zoon niet altijd eenvoudig. 

 

Een klein beetje geluk

Ergens heb ik toch een klein beetje geluk. Hoewel mijn man twee jaar geleden is overleden en ik alles alleen doe, heeft dit ook een voordeel. Er is geen discussie over de opvoeding en dus ook niet over hoe ik les geef. Of althans, over hoe ik dat probeer te doen. Daarnaast heb ik alleen mijn zoon op te voeden. Hij heeft geen broer of zus. Ook ben ik consequent en kan ik heel hard of streng lijken. Gooit hij een glas drinken om, ruim ik het op. Als ik hem uitgebreid ga troosten, voed ik zijn verdriet en is dat drinken een half uur later nog niet opgeruimd. 

 

Lees ook: Mijn zoon verloor zijn vader.

 

Werkplek

Hoe doe ik dat nu? Dat lesgeven. De eerste dagen was ik nog in de huiskamer aan de gang maar die is groot en er is veel afleiding. Dus besloot ik om naar de slaapkamer van mijn zoon te gaan. Hij had daar al een leuk tafeltje en twee kleine stoeltjes. Die dienen nu als werkplek. Maar daar zitten wel een paar haken en ogen aan. Ik ben dus niet juf mama. Ook doen we niet net alsof we op school zitten. Mama is mama en juf is juf. Thuis is thuis en school is school. Mama mag wel les geven.

 

Ik ben geen juf

Tja dat lesgeven is niet echt mijn ding. Ik ben geen juf en ik ken mijn zoon heel goed om te zien wanneer hij een spelletje met mij speelt. Daar grijp ik toch wel op in. Als hij dus zomaar wat doet dan zeg ik daar iets van en laat ik het hem ook zien. Wel ben ik er ook gelijk om hem te helpen om op de juiste manier die letter te schrijven. Ook als ik zie dat hij 'vol' zit en dat hij pauze nodig heeft, dan stop ik zo snel mogelijk. Even de rij of de bladzijde afmaken en we zijn klaar voor dit moment en we gaan naar beneden. 

 

Ik betrek zijn juf erbij

Ik heb mijn zoon heel duidelijk verteld dat het geen vakantie is. Ik heb verteld dat zijn juf wil dat hij blijft leren en dat zijn juf voor hem en al zijn klasgenootjes een werkboekje en een digitale leerplek heeft gemaakt. Elke keer betrek ik op deze manier zijn juf erbij. Dat werkt, merk ik. Hierdoor wil hij aan de slag en neemt hij van mij de lessen aan. 

 

Ik Mik Loreland

Gelukkig zijn oude SchoolTV series gedigitaliseerd en zo kan ik 'Ik Mik Loreland' terug vinden op Youtube. Pracht serie voor een kind zoals mijn zoon. Op die manier leer ik hem een paar letters schrijven. Daarnaast is er ook het werkboekje wat de kinderen van de juf hebben gekregen. De juf is dus heel hard bezig geweest om werkboekjes voor de kinderen te maken en halverwege de eerste week kwamen deze al binnen. Mijn zoon was zo blij en gelukkig dat hij post kreeg! Hij stond te stralen van geluk. Samen met het boekje en de filmpjes ga ik proberen om hem de letters te leren. Letters leren vind ik erg belangrijk. 

 

Ik kan niet alles

Natuurlijk zijn er veel meer dingen belangrijk, maar ik kan niet alles. Naast het lesgeven, moet ik ook nog mijn huishouden draaiende zien te houden en daar ben ik normaal gesproken al geen held in. Ik ben moeder, geen juf. Ik doe wat ik kan en ik zal al tevreden zijn als mijn zoon wat letters en wellicht een cijfer van mij geleerd heeft. Ik heb mijzelf dan ook gedwongen om het eerste weekend niet al te veel te doen. Ik heb alleen nog wat knutselspullen bijgekocht. Ik had de eerste niet-schooldag al wat gekocht om deze weken te overleven, maar dat was niet voldoende.

 

Het valt me mee

Tot nu toe valt de situatie mij heel erg mee. Ik had een boze knul verwacht die het niet naar school gaan volledig bij hemzelf neerlegde. Dat is nauwelijks gebeurd. Misschien wel omdat ik met filmpjes kon uitleggen wat er aan de hand was.

Verder wacht ik het af. De achterstand die hij nu oploopt is wel in te halen. Hij is nog heel jong.

 

Hoe beleef jij het tijdelijk geven van thuisonderwijs?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355