Time-in in plaats van de time-out?

23 Aug 2017

Ik denk dat iedere ouder de time-out wel kent. Als je kind na een waarschuwing nog steeds niet luistert, zet je hem een paar minuten op een plekje om even rustig te worden. De time-out is, naar aanleiding van Jo Frost, Supernanny, ook veel negatief in het nieuws geweest. Deze strategie zou schadelijk zijn voor kinderen. Toen is de time-in in het leven geroepen: een strategie waarbij je je kind juist extra liefde en aandacht geeft op moeilijke momenten.

 

Time-out schadelijk?

De time-out is veel negatief in het nieuws geweest. Een time-out zou dezelfde pijnreactie veroorzaken als fysieke afstraffing. Er is echter geen wetenschappelijk onderzoek dat dit aantoont. De wetenschappers waar dit artikel afkomstig van is, hebben dit ook toegegeven. Zij hebben toegevoegd dat de time-out een effectieve strategie is en dat alle ophef rondom deze strategie ouders ten onrechte in verwarring brengt. Wat wél uit onderzoek komt is dat sociale uitsluiting of afwijzing een reactie in de hersenen veroorzaakt die lijkt op de reactie van fysieke pijn. Het is dus belangrijk dat het doel van de time-out is om je kind even uit de lastige situatie te halen, rustig te worden en samen in gesprek te gaan. En niet om je kind te straffen door hem of haar uit je zicht te halen. Daar leren ze niets van.

 

Wat is de time-in?

Een time-in is bijna het tegenovergestelde van een time-out. Je neemt bij ongewenste gedrag geen afstand van je kind, maar neemt je kind bij je. Je geeft je kind extra liefde en aandacht, voordat er iemand ontploft. Je gaat ook met elkaar in gesprek. 'Waarom deed je dat?' 'Begrijp je dat ik boos ben?' 'Hoe kunnen we dit samen oplossen?'

 

Waarom de time-in?

Voorstanders van de time-in geven aan dat je door de time-in toe te passen de connectie tussen jou en je kind verstrekt. Het wakkert de communicatie aan. Je kind leert omgaan met situaties door er tegelijk over te praten, door je kind een veilig en fijn gevoel te geven en door je kind als mens te waarderen. Dat gaat prima samen met het afkeuren van het ongewenste gedrag

Je bevestigt bij een time-in dus de relatie met je kind door te laten zien dat je er voor je kind bent en je helpt je kind bij het reguleren van zijn/haar emoties

 

De time-in in de praktijk

Stel je kind krijgt zijn zin niet en begint te jengelen, dan te schreeuwen en uiteindelijk te krijsen. Best herkenbaar, toch? Het beste is natuurlijk om voet bij stuk te houden, maar als je moe bent, weinig tijd hebt of midden in de supermarkt staat, is het best verleidelijk om toe te geven. De time-in zou hier als geroepen komen!

Je roept of neemt je kind bij je om hem/haar te kalmeren. Om hem/haar te kalmeren kun je je kind aaien, kussen, knuffelen etc. Vervolgens leg je uit waarom je kind niet kan krijgen wat hij wil en vertel je dat je snapt dat dat erg vervelend voor je kind is. Indien je dat wil, kun je een compromis zoeken door bijvoorbeeld een alternatief aan te bieden. 

 

Wat is mijn mening?

Ik vind de time-in een hele mooie methode! Ik vind het mooi dat je je kind de boodschap geeft dat je er altijd voor hem/haar bent en altijd wil helpen. En communicatie is altijd goed! Ik vind het wél belangrijk dat een kind leert dat nee ook echt nee is en dat stampen en schreeuwen hier niks aan veranderen. Let dus wel op met het zoeken naar een compromis. Dat je kind nog zijn laatste 2 puzzelstukjes wil afmaken, voordat hij naar bed gaat, is prima. Maar nog een half uur extra tv kijken voor het slapengaan als je kind graag nog een uur tv wil kijken, zou ik mee uitkijken.

 

Wat vind jij van de time-out en de time-in?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Het zomer/verlof rooster van Online opvoeden

29 Jun 2020

1/10
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355