Tip: Kijk uit met het geven van complimenten

12 Jul 2020

Complimenten zijn leuk en fijn, maar ze kunnen ook averechts werken ondanks je goede bedoelingen. Wil je weten waar je op moeten letten bij het complimenteren van je kind? Lees dan snel door.

 

Omgaan met teleurstellingen

Als je kind altijd maar hoort dat hij het goed doet, zo knap is en zo'n schatje is, leert je kind niet goed omgaan met teleurstellingen. De omgeving zal namelijk niet vinden dat hij altijd alles zo geweldig doet. Zo is de juf misschien niet zo enthousiast over die drie krassen op papier, wordt hij vast een keer afgewezen door een jongen of meisjes waar hij verliefd op is en krijgt hij ongetwijfeld een keer (negatieve) feedback van zijn werkgever of collega's. Voor een kind dat alleen maar complimenten krijgt of heeft gekregen is dat onwijs lastig. Complimenten kunnen zijn zelfvertrouwen zo indirect negatief beïnvloeden. 

 

Intrinsieke motivatie

Complimentjes zijn sociale beloningen. Als jij jouw kind overal complimentjes voor geeft, verschuift zijn motivatie van intrinsieke motivatie (omdat hij het zelf graag wil) naar extrinsieke motivatie (omdat hij van buitenaf gemotiveerd wordt). En dat is ontzettend jammer. Zo maak je je kind dus afhankelijk van sociale beloning voor het uitvoeren van opdrachten/taakjes. En daarnaast is het jammer, omdat mensen met intrinsieke motivatie meer plezier beleven in het uitoefenen van hun werk/taakjes, meer concentratie hebben en productiever en creatiever zijn. 

 

Lees ook: De beste opvoedmethode volgens Dr. Shimi Kang: Dolphin parenting.

 

3 Regels voor goede complimenten

Ik wil absoluut niet zeggen dat je je kind helemaal geen complimenten meer zou moeten geven. Complimenten hebben namelijk ook een heleboel voordelen. Zo word je er blij van (je lichaam maakt hierdoor dopamine aan) en kan het heel goed zijn voor je zelfvertrouwen. Denk bij het geven van een compliment wel aan de volgende 4 punten:

 

 1. Wees eerlijk
  Dit punt is heel belangrijk om geen vertekend zelfbeeld te creëeren. Je hoeft niet te zeggen dat dat gekras een mooie tekening is geworden. Of dat je kind een overheerlijke taart heeft gebakken terwijl de taart eigenlijk niet te eten is. Wees eerlijk!

 2. Complimenteer de houding/inspanning van je kind
  Als je kind een hoog cijfer heeft gekregen, zeg dan niet hoe ontzettend slim hij is, maar dat je het knap vindt dat hij er zo hard voor heeft gewerkt. Richt je op zijn inspanning, houding en gedrag.

 3. Wees specifiek
  Complimentjes als 'Goed zo!' hebben nauwelijks effect. Wat vind je goed? Dat je kind wel 10 seconden zijn evenwicht kon bewaren op 1 been? Of dat je kind zijn excuses aanbood nadat hij tegen een mevrouw aan was gebotst? Wees concreet en specifiek!

 4. Complimenteer met mate
  Ga spaarzaam met complimenten om. Dan zijn ze veel meer waard voor je kind. 

 

Geef jij je kind veel complimenten?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355