Tip: Laat je kind zijn eigen kleren kiezen

28 Oct 2019

In de meeste gezinnen kiezen de ouders de kleren voor hun kinderen uit. Zowel bij het kopen van nieuwe kleren als bij het aankleden in de ochtend. Dat zorgt er ongetwijfeld voor dat de kinderen er net wat netter uitziet. De kleding zal goed bij elkaar passen en afgestemd zijn op het weer. Tóch zou ik willen adviseren om je kind zelf zijn of haar kleren uit te laten kiezen. In dit artikel lees je waarom.

 

1. Identiteit

Je kleren laten zien wie je bent. Zo dragen extraverte mensen vaker opvallende kleren. En hoe mooi is het als je kind zelf mag bepalen wat hij of zij uit wil stralen? Dan kan hij experimenteren met het laten samenvallen van zijn innerlijk en uiterlijk. Het stimuleert het blijven ontwikkelen van zijn identiteit.

 

2. Autonomie

Kinderen willen zelf keuzes maken. Dingen zelf bepalen, zelf uitzoeken en zelf proberen. Kom eens wat meer tegemoet aan die behoefte aan autonomie. Het zelf laten uitkiezen van de kleding is een vrij eenvoudige manier om je kind meer keuzevrijheid en dus autonomie te geven.

 

Lees ook: Lastig kind? Geef je kind meer autonomie.

 

3. Leerzaam

Zelf kleren uitzoeken is echt super leerzaam. Zo leren ze al heel snel dat je in de winter beter niet in een korte broek en een t-shirt naar school toe kan gaan. En dat mensen een beetje raar opkijken als je kniekousen over je broek trekt en als je op pantoffels naar school komt. 

 

4. Zelfvertrouwen

Het is goed voor het zelfvertrouwen van je kind als jij laat zien dat je vertrouwen hebt in zijn keuzes. Kijk dus ook uit met vragen als: "Weet je wel zeker dat je dat aantrekt?" en "Denk je niet dat dat een beetje gek is?"

 

5. Creativiteit

Over het algemeen vinden kinderen het leuk om zelf hun kleren uit te kiezen. Het is een hele creatieve bezigheid. Wat vind ik leuk? Wat is er allemaal? Wat past bij elkaar?

 

Als ouder houd je natuurlijk de veiligheid in de gaten. Als het sneeuwt is op slippers naar school gaan misschien niet zo'n goed idee. Hetzelfde geldt voor een wandeling op een plek met veel teken of brandnetels. Maar als het veilig is, laat je kind dan zijn eigen gang gaan. Of in ieder geval wat vaker.

 

Mag jouw kind zelf zijn/haar kleding uitkiezen? Vanaf welke leeftijd mocht/mag dit?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355