Tip: de TOS-check app

20 May 2020

Zo'n 5% van de Nederlanders heeft een taalontwikkelingsstoornis, ook wel TOS genoemd. Dit wordt nog te vaak te laat ontdekt. Dat is jammer, omdat aandacht voor het vroeg signaleren van spraak- en taalproblematiek, later in het leven van een kind veel verschil kan maken. Kentalis heeft nu een app ontwikkeld om een eerste korte check naar een taalontwikkelingsstoornis te doen. De app is te gemaakt voor zowel professionals die werken met kinderen van 1 tot 7 jaar als ouders van kinderen van deze leeftijd.

 

TOS

Een taalontwikkelingsstoornis is een neurocognitieve ontwikkelingsstoornis. Het taalgebied in de hersenen werkt dan minder goed. Kinderen met een TOS leren hun moedertaal langzaam en moeizaam, kunnen klanken en woorden moeilijk onthouden en vinden omgaan met emoties lastig. Ze horen wel goed en hebben een normale intelligentie. Waar het bij een taalachterstand meer taalaanbod nuttig is, is dit bij een TOS niet het geval. Er is een gespecialiseerd behandelaanbod nodig.

 

De TOS-check app

De gratis TOS-check app van Kentalis is een laagdrempelige en eenvoudige manier om het spraaktaalniveau van je kind te testen. Uiteraard is er uitgebreid onderzoek nodig om vast te stellen of je kind daadwerkelijk een TOS heeft. 

 

Hoe werkt de app?

In de app klik je op 'spraaktaaltest'. Vervolgens vul je de leeftijd van je kind in en geef je antwoord op een aantal vragen. Bij de leeftijd van 18-20 maanden krijg je bijvoorbeeld de vraag: "Begrijpt uw kind opdrachtjes van 2 woorden? Bijvoorbeeld jas aan, schoenen vast?" Als je alle vragen hebt beantwoord, geeft de app aan of je kind op schema ligt v.w.b. de spreeknormen behorende bij de leeftijd. Als dit niet het geval is, krijg je het advies om contact op te nemen met een jeugdarts, jeugdverpleegkundige of logopedist. 

 

Dus heb je twijfels over de taalontwikkeling van je kind? Doe dan vooral de check om erachter te komen of je kind 'op schema ligt' of dat het verstandig is om contact op te nemen met een professional voor verder onderzoek.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355