Tip: ga niet zonder (kinder)boeken op vakantie

Voor basisschoolkinderen is het belangrijk om ook in de zomervakantie te blijven lezen. De kans is groot dat je zoon of dochter aan het begin van het nieuwe schooljaar anders een leesniveau gezakt is of dat hij of zij lezen daarna zelfs stom vindt. In deze blogpost vind je 4 redenen op niet zonder (kinder)boeken op vakantie te gaan en vind je een hele leuke tip om tóch geen enorme stapel boeken mee te hoeven slepen.

 

1. Lezen tijdens de zomervakantie houdt leesniveau op peil

Onderzoek toont aan dat lezen tijdens de zomervakantie de leesvaardigheid (het AVI-niveau) op peil houdt. Dit positieve effect geldt voor kinderen van alle leeftijden. Ze zijn gewend om op school ‘vrij’ te lezen: wanneer dit wegvalt, bestaat het risico dat ze een achterstand oplopen.

Juist door tijd te besteden aan vrij lezen, krijgen kinderen meer woorden onder ogen. Bovendien komen ze met ander taalgebruik in aanraking dan wanneer ze alleen met klasgenoten kletsen of appen. Zo vergroten ze hun woordenschat en dat is weer goed voor hun schoolprestaties. Lekker blijven lezen tijdens de vakantie, dus!

 

2. Lezen = leuk

Lezen is leuk! Maar omdat kinderen op school moeten lezen om te leren, raakt het plezier van lezen soms naar de achtergrond. En dat is zonde. Want lezen moet vooral ook leuk zijn. Wegdromen in mooie, spannende verhalen. Even weg uit de werkelijkheid, een moment helemaal voor jezelf. Of zoals J.K. Rowling het omschrijft: “Ik geloof niet in de magie in mijn boeken. Maar ik geloof wel dat er iets magisch kan gebeuren als je een goed boek leest.” Ook voor kleine kinderen is lezen in de zomer een must. Wat is er nu leuker dan, juistwanneer papa en mama wat meer tijd hebben, lekker samen boekjes lezen en eindeloospraten over de verhalen?

 

3. Rustig op vakantie

‘Zijn we er al bijna?’ Je bent nauwelijks de straat uit of de vraag der vragen klinkt al vanaf de achterbank. Een lange reis is soms best een opgave voor kinderen – en voor jou als ouder. Natuurlijk, je kunt alle gele auto’s gaan tellen of bijzondere nummerborden opsporen om ze bezig te houden. Maar heb je al gedacht aan e-books en luisterboeken? Zo vanaf je tablet of telefoon. De kinderen gaan op in een verhaal, jij kunt even rustig op de weg letten. Of nog beter: lekker je ogen sluiten op de bijrijdersstoel. Laat de vakantie maar beginnen!

 

4. Boeken nemen geen ruimte in

Natuurlijk, de koffers zitten al vol genoeg als je op vakantie gaat. Niemand zit erop te wachten om nog eens een stapel boeken voor het hele gezin mee te slepen. Juist daarom zijn e-books zo fijn: ze wegen bijna niets (oké, een paar kb misschien) en iedereen kan zijn/haar eigen boeken meenemen op de telefoon of tablet. Geen enkel excuus dus om al die boeken niet mee te nemen!

Ideaal voor de zomermaanden is de VakantieBieb-app van de Bibliotheek. Met deze gratis app neem je 50 e-books overal mee naartoe. Er zijn e-books voor jonge kinderen, voor jongeren en voor volwassenen. En het mooiste is: de app is voor iedereen. Ook voor niet- leden van de bieb.

 

Lezen jouw kinderen (veel) tijdens de zomervakantie? Kende jij deze tip al?

 

Bron: Koninklijke Bibliotheek

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355