Tips voor als je kind gaat zwemmen in een meer of plas

29 Jul 2019

Met dit warme weer is het heerlijk om verkoeling te zoeken bij een meer of recreatieplas. Het is dan wél belangrijk om de veiligheid in de gaten te houden. In dit artikel vind je tips om de veiligheid te waarborgen.

 

Blauwalgen

In Nederland zijn er 230 buitenzwemplaatsen die officieel zijn aangewezen. Deze worden tijdens het zwemseizoen, dat duurt van 1 mei tot 1 oktober, regelmatig gecontroleerd op andere andere blauwalg. Dit zijn kleine, giftige organismen die zich kunnen bevinden in zoet water en die je ziek kunnen maken. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van huiduitslag, braken, diarree en koorts. 

Je herkent blauwalg aan de groene bolletjes, vlokjes of strootjes die in het water drijven. Het water ruikt dan een beetje naar rotte vissen. Als de blauwalg verder ontwikkelt, wordt het water een soort groene soep en kun je niet meer om de vislucht heen. Als de blauwalg nóg verder ontwikkelt, komt er een laagje wit of blauw schuim op het water te staan.

Ga dus óf zwemmen op een officiële buitenzwemplek die gecontroleerd is óf kijk kritisch naar het water. Als er blauwalg aanwezig is op een officiële buitenzwemplek, zal daar duidelijk voor gewaarschuwd worden.

 

Botulisme

Butolisme is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie die kan worden opgelopen door besmet voedsel, maar ook door dode vissen en watervogels. Als je besmet raakt met botuline, kun je lastiger gaan zien, lastiger slikken en lastiger gaan praten. 

Het is dus belangrijk om niet in water te zwemmen waar je dode dieren ziet drijven en daarnaast is het verstandig om zieke en dode dieren niet aan te raken.

 

Verboden zwemplaatsen

Het lijkt me vrij logisch, maar ga niet zwemmen op verboden zwemplaatsen. Dit is gevaarlijk, maar daarnaast riskeer je een boete van €140,-. Verboden zwemplaatsen bevinden zich vaak in de buurt van afmeerplekken voor schepen, bij bruggen, sluizen, routes van veerponten en de vaarweg van rivieren. Ook springen van bruggen is verboden.

 

Overige tips

Op officiële buitenzwemplaatsen wordt er toezicht gehouden door de Reddingbrigade. Zij helpen je graag, maar hebben ook een aantal tips om problemen te voorkomen:

 

 • Geef je kind een armbandje met jouw telefoonnummer

 • Houd jonge kinderen om maximaal een armlengte afstand

 • Laat jonge kinderen tot maximaal hun knieën het water ingaan

 • Spreek met je kind een punt af waar je afspreekt als je elkaar kwijtraakt, zoals de ijscokar

 • Meld het zo snel mogelijk bij de Reddingsbrigade als je je kind kwijt bent

 • Verdwaalde kinderen lopen meestal met de zon in hun rug weg

 • Kinderen met lange haren die verdwaald zijn lopen vaak tegen de wind in

 

Vragen?

Heb je vragen, zorgen of twijfels over een bepaalde zwemplek? Bel dan de zwemwatertelefoon van jouw provincie.

 

Gaan jullie wel eens zwemmen in een meer of plas? Let jij dan op de kwaliteit van het zwemwater en de veiligheid van je kind?

 

Bron: Ouders van Nu

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355