Toffe activiteit: zelf klei maken (ideaal voor kleintjes)

31 Jan 2019

De meeste kinderen vinden kleien heerlijk. Het is het ook nog eens goed voor de ontwikkeling! Het stimuleert de zintuigen, de fijne motoriek, het maakt kinderen rustig en het is goed voor de creativiteit. Dit kun je natuurlijk doen met klei uit de speelgoedwinkel, maar het is veel leuker om zelf klei te maken. Aangezien zelfgemaakte klei van natuurlijke materialen is gemaakt, is het geen probleem als een dreumes of peuter en een beetje van in zijn mond stopt. Voor oudere kinderen is het maken al een activiteit op zich. Tenslotte is het heel erg leuk, omdat je er heel veel mee kunt variëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van appeltaartenklei?

 

Recept

Zelf klei maken is heel eenvoudig. Je hebt nodig:

  • 2 Kopjes bloem

  • 1 Kopje zout

  • 1 Kopje lauwwarm water

  • 2 Eetlepels olie (zoals zonnebloemolie)

  • Optioneel: kleurstof en kruiden

 

Je doet alles in een bak en kneed er klei van. Is je klei te droog? Voeg dan een beetje water toe. Is je klei te nat? Voeg dan wat bloem toe.

 

Als je de klei bewaart in een afgesloten bakje of zakje is de klei ongeveer een maand houdbaar. Je kunt de klei het beste in de koelkast bewaren.

 

Toevoegingen

Je maakt de klei nog leuker door kleurstof of kruiden toe te voegen. Let er bij kleurstoffen op dat deze eetbaar zijn als je bang bent dat je kind klei in zijn mond stopt.

Maak bijvoorbeeld appeltaartklei door kaneel toe te voegen, maak lenteklei door citroensap en gele kleurstof toe te voegen, maak chocoladeklei door cacao toe te voegen, maak valentijnsklei door roze kleurstof en aardbeienaroma toe te voegen en maak sinterklaasklei door speculaaskruiden toe te voegen. 

Bij oudere kinderen kun je ook kiezen voor glitters. Leef je uit!

 

Super leuk he?! Heb jij wel eens klei gemaakt? Ga je dit recept uitproberen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355