Tongriempje laseren: onze ervaring

27 Jan 2019

Vorige week kwamen wij erachter dat Mees in een maand tijd niet was gegroeid, maar 180 gram was afgevallen! Ik aarzelde geen moment en belde meteen een lactatiekundige IBCLC. Daar kon ik dezelfde middag nog terecht en binnen een paar minuten had zij de oorzaak gevonden: een te kort tongriempje. Afgelopen dinsdag hebben wij deze laten laseren. In deze blogpost lees je onze ervaring.

 

Een te kort tongriempje

Het tongriempje is het stukje weefsel dat de tong aan de bodem van de mond bevestigt. Als deze te kort is, kan de baby de tong niet goed gebruiken. Dit kan problemen geven met het drinken. Je baby kan te weinig drinken en daardoor slecht groeien, je melkproductie kan achteruit lopen, het geven van borstvoeding kan pijn doen en het kan voor reflux klachten zorgen. Baby's kunnen ook moeite hebben met het zuigen op een fopspeen, het kan op latere leeftijd voor spraakproblemen zorgen, kinderen kunnen moeilijk aan een ijsje likken, het kan de stand van de tanden beïnvloeden en op latere leeftijd maakt het tongzoenen erg lastig! 

Je hebt 4 verschillende gradaties. Bij klasse 1 zit het tongriempje vast tot aan de punt van de tong en bij klasse 4 zit de tongriem onder de tong en onder het slijmvlies van de mondbodem.

 

Klachten bij Mees

Mees had een klasse 2 tongriem: de tongriem zat iets minder ver vast dan aan de tongpunt. Hierdoor kreeg hij te weinig melk uit de borst. Dit zorgde ervoor dat Mees in een maand tijd 180 gram was afgevallen en dat mijn melkproductie enorm was teruggelopen.

Wij hebben ook weken lang getobd met refluxklachten en ik heb een tijd pijnklachten gehad. De kans is groot dat de te korte tongriem achteraf ook de oorzaak van die problemen was.

 

 

Klieven

Het is bij een te korte tongriem dus belangrijk om deze te laten klieven. Het liefst zo snel mogelijk. Soms wordt de tongriem 'geknipt' met een schaartje (of scalpel) en soms gelaserd. Wij hebben gekozen voor het een plek waar ze het tongriempje laseren. Het sneetje wordt dan onmiddellijk geseald. Hierdoor is er vrijwel geen bloeding en geen risico op infectie.

Wij hebben dit laten doen bij Staas en Bergmans in Den Bosch. Wij zijn erg tevreden over deze kliniek. Ook over de tongriem kliniek in Groningen heb ik veel goede verhalen gehoord. 

 

Hoe het laseren van de tongriem in zijn werk gaat, zie je in de video hieronder. Dit is trouwens niet Mees. De video's in dit artikel zijn van de tongriem kiniek in Groningen.

 

 

Onze ervaring

Als ik heel eerlijk ben, viel de behandeling mij enorm tegen. Mees is tijdens het laseren begonnen met krijsen en is pas 1,5 uur later gestopt. Na de behandeling, mocht ik Mees voeden in een kamertje met behulp van een lactatiekundige, maar hij was zo overstuur dat hij niets van voeding moest weten. Na die 1,5 uur is hij doodop in slaap gevallen.

Natuurlijk ben ik wel blij dat we gegaan zijn. Het verschil is echt enorm. Zijn mondje ziet er heel anders uit en hij kan zijn tong al veel beter bewegen. 

 

Nazorg

Na het klieven ben je er nog niet. Meerdere keren per dag moet het wondje gemasseerd worden en moet er worden gestretcht. De behandelaar zal je vertellen hoe je dit precies moet doen. 

Iedere keer vind ik deze oefeningen weer enorm zielig. Het doet Mees gewoon heel veel pijn. Doe je het niet, groeit het weer aan elkaar en kun je weer van voor af aan beginnen. Dat motiveert mij om het toch na iedere voeding weer te doen.

Kindjes moeten vaak ook weer opnieuw leren hoe ze hun tong moeten gebruiken. Er zijn verschillende oefeningen om ze hierbij te helpen. Gelukkig zijn deze niet zo vervelend als het masseren en het stretchen!

 

 

 

Bij Mees is trouwen ook het lipbandje gelaserd. De behandeling en nazorg zijn ongeveer hetzelfde als bij het tongriempje. 

 

Heb jij ervaring met het klieven van een tongriempje of lipbandje? Wat is jouw ervaring?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355