Torsodragen: dragen op z'n Afrikaans

22 Jun 2019

Je kunt dragen met een voorgevormde drager, met een rekbare doek, met een geweven doek, met een mei tai, met een ringsling óf met een torsodoek. Dat torsodragen is in Nederland eigenlijk niet zo bekend. Eigenlijk is dat zonde. Torsodragen is namelijk heel makkelijk, luchtig en comfortabel en is perfect voor vrouwen die zwanger zijn of mensen met schouderklachten. 

 

Torsodragen

Bij torsodragen zit je kindje in de holling op je rug. Er lopen geen banden over je schouders. Je hebt je armen dus helemaal vrij. Je draagt het gewicht van je kindje voornamelijk met je torso en je bekken. Torsodragen is dus super geschikt voor zwangeren en mensen met schouderklachten.

Je kunt torsodragen vanaf dag 1 tot ver in de kleutertijd.

 

Torsodoek

Rekbare en geweven draagdoeken zijn niet geschikt om mee te torsodragen. Hier zit teveel rek in. Torsodragen doe je met een katoenen, rechthoekige lap stof. Je kunt gewoon een mooi stuk stof gebruiken, maar ook een lakentje, een grote badhanddoek, een hamamdoek of een dun dekentje. Het fijnste is echter om te torsodragen met een Afrikaanse waxdoek. Die zal minder snel afzakken. 

Het ideale formaat is 1,1-1,2 meter bij 1,4-1,8 meter. 

 

Lees ook: 25x Wat je niet wilt horen als draagmama (of draagpapa).

 

Hoe dan?

In de onderstaande video zie je hoe je 'moet' torsodragen. Opvallend is dat je de doek niet knoopt, maar twist en rolt. Het voelt misschien een beetje losjes en eng, maar torsodragen is hartstikke veilig. In veel Afrikaanse landen wordt dit dag in dag uit gebruikt. 

Om zeker te weten of je het goed doet, kun je natuurlijk altijd een consult nemen. Let bij het zoeken van een draagconsulent op dat je iemand kiest die speciaal de opleiding tot torsodraagconsulent heeft gevolg. Torsodragen is namelijk echt heel anders dan het 'moderne' dragen.

 

 

Torsodoek kopen

Wil je een torsodoek aanschaffen? Dat kan onder andere via Afri-doekies, Apwoyo en tweedehands via Marktplaats en Facebookgroepen. Een torsodoek kost ongeveer tussen de 20 en 30 euro. Een andere optie is om zelf een torsodoek te maken van een stuk waxkatoen. 

 

Heb jij ervaring met torsodragen? Vind jij of lijkt het jou fijn?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355