Update: maand op Bali is voorbij

17 Nov 2017

Jeetje mina! Onze maand op Bali is alweer voorbij! Tja... Time flies when you'e having fun! Maar gelukkig hebben we nog ruim 7 maanden over om Zuid-Oost Azië te ontdekken. Onze volgende bestemming is Thailand en dat land staat al heeeeel lang op mijn Bucket List! Voordat ik naar Thailand vlieg, blik ik samen met jullie in deze post even terug op mijn maand op Bali. 
Denk je nu: huh? Bali? Thailand? Wat is Femke allemaal van plan? Lees dan nog even mijn vorige update!

 

Relaxte Balinezen

Als ik Bali in 3 woorden zou moeten omschrijven, zou ik gaan voor de woorden warm, cultuur en relaxed. Dat laatste komt ook heel erg terug in de opvoeding en dat vind ik prachtig om te zien. Hoe voorzichtig en bedachtzaam de mensen in Canada met hun kinderen omgingen, zo relaxed gaat dat hier. De kinderen spelen lekker op straat, eten wanneer ze honger hebben, slapen wanneer ze moe zijn,  en iedereen vertrouwt er vooral op dat alles wel goed zal gaan. 
Een voorbeeld is dat kinderen in Canada tot 8 jaar maximaal op armlengte afstand van een volwassene moeten zijn in het zwembad. Toen ik hier op Bali met locals ging river tuben waren er een aantal kinderen tussen de 6 en de 8 jaar die gewoon meegingen zonder hun ouders. Wel met een zwemvest aan natuurlijk en er waren wel wat grote neven in de buurt, maar die stonden toch echt meters verderop!

 

Baby's op Bali

De baby's hier zijn ook echt super rustig en tevreden. Ze worden een groot deel van de dag door hun moeder of andere familieleden gedragen en ik denk dat dat hier erg aan bijdraagt. De mensen leven erg veel buiten en daar zijn nou eenmaal niet zoveel plekken om rond te kruipen voor babytjes. Staathonden, afval, gloeiendheet asfalt etc... Het dragen van baby's is dan een logisch gevolg. 

 

Cultuur

Zoals ik al zei barst heeft Bali een enorme cultuur. De unieke sfeer komt vooral door het Hindoeïsme, de overheersende religie. Wij hebben deze maand in een klein dorpje zonder toeristen gewoond en daardoor kregen wij hier veel van mee. We zijn uitgenodigd voor een ceremonie voor een nieuw huis, voor de feestdag Galungan in de plaatselijke tempel, voor een avond Balinees koken bij een local en zelfs voor een crematie (al hebben we die laatste uitnodiging afgewezen). Daarnaast heeft ieder huis of iedere familie een eigen huistempeltje. Toevallig stond er een huistempeltje precies voor ons huisje! Hier offeren mensen 1 tot 3 keer per dag een offerbakje, gevouwen van bananenblad, met wierook, bloemen en wat te eten. Dit is om de goden gunstig te stemmen. 

 

Wat ik heb geleerd op Bali

Ik heb ook erg veel geleerd van deze eerste maand in Azië:

 • Je kunt niet zoveel doen op een dag als het 32 graden is en de luchtvochtigheid 90% is!

 • Je hebt niet zo heel veel nodig om gelukkig te zijn. Balinezen zijn al gelukkig als ze bloemen, eten en hun familie om hen heen hebben. 

 • Ik heb echt een hele leuke, lieve vriend, want ik we zitten al een paar maanden dag en nacht op elkaars lip en ik ben hem nog steeds niet zat!

 • Het komt allemaal wel goed! Als het vandaag niet lukt, probeer je het morgen nog eens.

 • Salamanders en gekko's doen niks, maar poepen wel je huis onder.

 

Mijn hoogtepunten

Ik heb zóveel leuks gedaan! Maar hieronder mijn top 10!

 • Het bezoeken van een Balinees schooltje

 • Een bezoek aan de Tegalalang en Jatiluwih rijstvelden

 • Drinken uit een kokosnoot op Bias Tugel Beach

 • Snorkelen op Blue Lagoon Beach

 • Zonsondergang kijken in Canggu

 • Het meemaken van de Galungan ceremonie

 • Apen voeren in Sangeh Monkey Forrest

 • Koken met een local

 • Surfers spotten op Echo Beach

 • Zwemmen naast een waterval (o.a. NungNung waterval)

 

Nou, jullie zijn weer helemaal op de hoogte! Als je ook goed op de hoogte wilt blijven, kun je mij volgen op Instagram waar ik dagelijks een foto probeer te plaatsen. 

Hebben jullie nog vragen? Of tips voor Thailand? :)

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355