Van rollen naar springen en alles daartussenin

13 May 2017

De duidelijkste ontwikkelingen die je terugziet bij kinderen zijn ongetwijfeld de motorische ontwikkelingen tussen de geboorte en de tweede verjaardag. Herinner jij je ook nog het moment waarop je baby zich voor het eerst omrolde? En kijk jij ook al uit naar de eerste stapjes? Online opvoeden zet een aantal mijlpalen op een rijtje:

 

Omrollen

Bij omrollen kan een baby rollen van de buik naar de rug en omgekeerd. Gemiddeld kunnen baby’s van hun buik naar hun rug rollen bij 3,2 maanden. Dat betekent dat 50 procent van de baby’s dit kon toen zij deze leeftijd hadden bereikt. Maak je dus vooral geen zorgen als jouw baby hier later mee is, want het gaat hier om gemiddelden!

 

Zitten zonder ondersteuning

Baby’s vinden het vaak al snel heerlijk om een beetje rechtop te kunnen zitten in bijvoorbeeld een wippertje of door een voedingskussen, zodat ze lekker om zich heen kunnen kijken. Gemiddeld kunnen baby’s vanaf 5,9 maanden rechtop zitten zonder ondersteuning. Dan kunnen jullie nu eindelijk samen gaan fietsen, yes!

 

Kruipen

Rond de 7 maanden beginnen baby's te kruipen. Vaak gaat tijgeren (liggen op de buik en voortbewegen met de armen) hieraan vooraf. Er zijn ook kinderen die het kruipen overslaan en meteen overgaan op lopen. Stimuleer je baby, maar forceer niet.

 

Staan met houvast

Gemiddeld kunnen kinderen rond de 7,2 maanden staan met houvast. Bijvoorbeeld door de rand van de tafel of de spijlen van de box vast te houden. Vanaf dat moment zijn je spullen niet meer veilig! De mooie bloemen en de lekkere kopjes thee staan vanaf nu midden op de tafel of op hogere kastjes.

 

Grijpen tussen duim en wijsvinger

Rond de 8,2 maanden leren baby’s grijpen tussen duim en wijsvinger. Probeer dit maar eens te testen door je baby rozijntjes te laten eten.

 

Lopen

De eerste stapjes! Het moment waar iedere ouder al een paar weken of maanden naar uitkijkt. Gemiddeld gaan kinderen bij 12,3 maanden zelfstandig lopen. Een kwart van de kinderen kan dit al met 11,1 maanden en met 14,9 maanden kan 90 procent van de kinderen dit al.

 

Een toren bouwen van twee blokken

Rond de 14,8 maanden leren kinderen hoe ze een toren kunnen bouwen van twee grote blokken. Hiervoor moeten ze natuurlijk al goed kunnen lopen en kunnen tillen. Misschien vindt je kindje het wel leuk om torens te bouwen van schoenendozen!

 

Traplopen

Rond de eerste verjaardag leren kinderen al lopen, maar traplopen duurt toch echt nog een stukje langer. Hiervoor moeten ze erg stevig kunnen lopen en hebben ze ook behoorlijk wat kracht nodig. Kinderen leren dit gemiddeld met 16,6 maanden.

 

Springen op de plaats

Springen! Grotere kinderen doen dit super vaak, maar voor kleine kindjes is dit toch nog wel erg lastig! Rond de 23,8 maanden leren kinderen om te springen op de plaats.

 

Wat vond jij als ouder de grootste mijlpaal? Laat het vooral weten!

 

Bron: Feldman, R. S.(2013). Ontwikkelingspsychologie. Amsterdam: Pearson.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355