Vanaf wanneer mag je je baby op je rug dragen?

Baby's vinden het fijn om gedragen te worden en ik ben er ook van overtuigd dat dit goed voor ze is. Maar handig is het niet altijd. Zo'n bolletje op je buik zit soms gewoon in de weg. Met rugdragen heb je hier minder last. Ik vond rugdragen bijvoorbeeld fijn tijdens het koken. Een ander voordeel van rugdragen is dat het minder zwaar voor je lichaam is. Maar vanaf wanneer mag je nou eigenlijk je baby op je rug dragen? Hoe oud moeten ze daarvoor zijn of wat moeten ze daarvoor kunnen? Dat lees je in deze blogpost.

 

Vanaf dag 1

Er zijn manieren waarop je je baby al veilig op je rug kan dragen vanaf dag 1. Hypothetisch gezien dan. Want op dag 1 'horen' jullie gewoon lekker samen in bed te liggen en zo'n inimini baby op je rug knopen is niet makkelijk. Maar theoretisch gezien zou het vanaf dag 1 dus al veilig en ergonomisch kunnen.

Je hebt met zo'n kleine baby nog niet zoveel keuze uit manieren om rug te dragen. Je eerste optie is de 'ruckzack' (ookwel ruck genoemd). Hier heb je een geweven draagdoek voor nodig. Bij de ruck breng je je baby op je rug door de zogeheten 'santatoss'. Hierbij zwaai je je baby over je schouder naar je rug. Net zoals de kerstman de zak cadeautjes over zijn schouder gooit.

Je tweede optie is torsodragen met een torsodoek. Dit is wat makkelijker, maar voelt misschien wat minder stevig.

 

Als je wilt leren rugdragen met een pasgeboren baby, raad ik altijd aan om hier een consult voor te nemen. Veiligheid voorop!

 

Zelfstandig tot zit

Er zijn nog heeeeel veel meer knopen dan de rucksack om je kindje op je rug te dragen: onder andere de Double Hammock, de BWCC en de SHBW. Ook kun je je kindje natuurlijk op je rug dragen in een draagzak. Wist je dat er zelfs speciale draagzakken zijn voor op je rug? Die heten onbuhimo's. Maar voor al deze manieren geldt de vuistregel dat je kindje eerst zelfstandig tot zit moet kunnen komen. Hiermee bedoel ik dat je kindje zelf vanuit een ligpositie naar een zitpositie moet kunnen komen. 

Eigenlijk is het antwoord op de vraag wanneer je je kindje met deze knopen en rugzakken op je rug kunt dragen veel genuanceerder. Het is afhankelijk van de lichaamsbouw van ouder en kind én van de gebruikte draagzak en knoop. Maar als je kindje zelfstandig tot zit kan komen weet je in ieder geval zeker dat het ruggetje sterk genoeg is en hij/zij voldoende rompstabiliteit heeft.

 

Twijfel je of het voor jullie verantwoord is? Boek dan zeker een consult. 

 

Draag of droeg jij je baby wel eens op je rug? Vanaf welke leeftijd? En hoe?

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355