Verdrinken zonder water

Oké, raak niet meteen in paniek, want dat is niet de bedoeling van dit artikel. Lees het artikel wel even goed en rustig door. Een gewaarschuwd mens telt voor 2, toch?
Je leest het goed. Je kind kan inderdaad verdrinken zonder (nog) in het water te liggen. Dit noemen we ook wel een secundaire verdrinking. Dit gebeurt bijna alleen als je kind veel water heeft binnen gekregen, doordat hij bijvoorbeeld bijna verdronk.

 

Secundaire verdrinking
Bij een secundaire verdrinking overleeft je kind dus een verdrinking, maar verliest je kind later toch nog zijn bewustzijn wat de dood tot gevolg kan hebben. Dit kan tot wel 48 uur na het binnenkrijgen van water ontstaan. Vraag jij je ook af hoe dit dan kan? Dit komt doordat er water in de longen is gekomen en de longblaasjes hierdoor beschadigd zijn. Er ontstaat dan een ontstekingsreactie waardoor de longen minder zuurstof kunnen opnemen. Dit heeft benauwdheid, vermoeidheid en zuurstoftekort in de hersenen tot gevolg.

 

Maatregelen
Moet je je kind nu maar niet meer meenemen naar het strand en het zwembadje in de tuin opruimen? Zeker niet! Secundaire verdrinking vindt dus bijna alleen maar plaats als je kind eerst bijna verdronk en dus niet als je kind een middag lekker in het water heeft gespeeld. Bovendien heeft een secundaire verdrinking duidelijke symptomen. Maak je dus niet teveel zorgen, maar wees alert op de symptomen.

 

Symptomen

  • Extreme vermoeidheid

  • Plotselinge verandering in gedrag

  • Benauwdheid


Herken je één van deze symptomen bij je kind, nadat je kind bijna verdronken is, in het water heeft gespeeld of zich heeft verslikt? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

 

Behandeling
Als je de symptomen herkent en je zorgen maakt, neem je contact op met een arts en vertel je wat er is gebeurd. Als er dan nog steeds een vermoeden is van secundaire verdrinking, is snelle hulp noodzakelijk.
Bij een secundaire verdrinking zullen ze je kind beademen om de longblaasjes open te houden en vervolgens goed in de gaten houden.

 

Tot slot
Neem je kind dus lekker mee naar het zwembad, spetter samen in het badje in de tuin of geniet van jullie dagje op het strand. Blijf alleen wel altijd alert, vooral als je kind veel water binnen heeft gekregen.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355