Verslikken en stikken: met dit voedsel moet je opletten

24 Feb 2020

Kinderen die stikken in fruit is een groeiend probleem. In 2012 werden er 110 kinderen onder de 5 jaar opgenomen in het ziekenhuis nadat zij zich verslikt hadden in voedsel. En dat terwijl dit in veel gevallen vrij gemakkelijk te voorkomen is. Je moet alleen weten hóe. In dit artikel vind je welke voedingsmiddelen stikgevaar opleveren, tot welke leeftijd je hier goed op moet letten en hoe je de kans op stikken in voedsel kunt voorkomen.

 

Zacht rond voedsel

Zacht, rond voedsel vormt het grootste gevaar. Het voedsel kan stevig vastgedrukt komen te zitten in de luchtpijn van een kind. Zo raakt de luchtpijp volledig geblokkeerd en krijgt een kind geen zuurstof meer. Het voedsel fungeert dan eigenlijk als kurk. Dit kan fataal zijn. 

 

Voedingsmiddelen

Al het kleine, ronde, zachte voedsel kan voor jonge kinderen gevaarlijk zijn. Denk aan knakworsten (die leiden het vaakst tot een dodelijke verstikking bij kinderen), cherrytomaatjes, druiven, bessen, krieltjes en kikkererwten. Een wortel bijvoorbeeld is niet gevaarlijk, omdat deze niet kogelrond is. Bij bessen ligt het aan de soort bes. Zo zijn blauwe bessen tot de leeftijd van 12 maanden gevaarlijk wat stikgevaar betreft.

Hele kleine voedingsmiddelen zoals doperwten of mais kunnen de luchtpijp niet afsluiten. 

 

De oplossing

Je haalt het gevaar weg door deze voedingsmiddelen in vieren te snijden. En daarmee bedoel ik 2x in de lengte (niet 1x in de lengte en 1x in de breedte!). Voedsel als bessen en kikkererwten kun je beter prakken. Dat is een stuk makkelijker. 

Daarnaast is het goed om je kind altijd aan tafel te laten eten (en dus niet lopend of spelend), om bij je kind in de buurt te blijven als hij eet en om een EHBO cursus te volgen. 

 

Tot wanneer geldt dit advies?

In principe geldt dit advies voor kinderen tot 6 jaar. Maar je mag ook stoppen met het in vieren snijden van rond voedsel als je kind zijn 'apendiploma' heeft gehaald. Je kind heeft zijn apendiploma gehaald wanneer hij met zijn hand zijn oor aan de andere kant vast kan pakken waarbij zijn arm helemaal over zijn hoofd gaat. Dus als hij zijn rechterhand over zijn hoofd kan brengen en zijn linkeroor vast kan pakken of andersom. Klinkt misschien bizar, maar dit heeft te maken met de grootte van de luchtpijp. Als de arm van je kind lang genoeg is om dit trucje te doen, is de luchtpijn ook 'groot genoeg'.

 

Lees hier wat je doet als je baby zich verslikt.

 

Maar mijn kind kan toch goed kauwen?

Of je kind goed op zijn voedsel kan kauwen, is niet echt van belang. Iedereen kan zich een keer verslikken. Bijvoorbeeld na een schrikreactie. Hanteer het bovenstaande advies dus ook als je kind al een tijd lang goed kan eten (maar nog wel onder de 6 jaar is of nog niet zijn 'apendiploma' heeft).

 

Snijd jij rond voedsel altijd in vieren voor je kind?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355