Vervoer je kind 4 jaar lang achterwaarts

17 Jun 2018

In een groep 0 autostoel, de autostoel die we in de volksmond de Maxi-Cosi noemen, worden baby's eigenlijk altijd achterwaarts vervoerd. Zodra ze hier uitgegroeid zijn, worden kinderen meestal ineens voorwaarts vervoerd. Dit is niet zo verstandig, want bij een ongeluk wordt het relatief zware hoofd dan naar voren geslingerd. Het advies is dan ook om je kind tot 4 jaar (ja echt!) achterwaarts te vervoeren.

 

Waarom achterwaarts vervoeren?

Kleine kinderen hebben een relatief groot en zwaar hoofd. De botten en spieren zijn nog onvoldoende ontwikkeld om het hoofd bij een klap te ondersteunen. Als je je kind voorwaarts vervoerd en je krijgt een botsing, wordt het hoofd naar voren geslingerd. Dit kan ernstig hoofd- en nekletsel veroorzaken.

Uit onderzoek blijkt dat de krachten op de nek van je kind bij een frontale botsing tot 5 keer!!! zo klein zijn in een achteruitkijkend zitje. 
In zweden is dit al een aantal jaar de norm en dat heeft een zeer positief effect op de ongevalstatistieken. 

 

 

Hoe lang je kind achterwaarts vervoeren?

Volgens de nieuwe (i-Size) richtlijn zou je je kind tot minstens 15 maanden achterwaarts moeten vervoeren. Dan zijn de nekwervels- en spieren al redelijk sterk. Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt dat kinderen minstens 2 jaar achterwaarts vervoerd zouden moeten worden. Maar nog beter is het om je kind tot 4 jaar achterwaart te vervoeren. Je wilt toch zo lang mogelijk de kans op ernstig letsel verkleinen?

 

Wat gebeurt er bij een aanrijding van achteren?

Van alle ongelukken waarbij kinderen letsel oplopen gaat het in 70% van de ongelukken om een frontale botsing. Daarnaast is de impact bij een botsing van achteren meestal minder krachtig, omdat beide voertuigen veelal in dezelfde richting rijden. Ernstige aanrijdingen van achteren zijn dus zeldzaam en achterwaarts vervoeren heeft dus de voorkeur.

 

Dat past niet!

O dat past zeker wel. De benen zijn inderdaad lang en ze kunnen waarschijnlijk niet meer naar beneden hangen zoals op een stoel. Maar kinderen zijn super flexibel en kunnen prima met gekruiste benen of hun benen in de lucht zitten. Allana Pinkerton, specialist op het gebied van veilig vervoer voor kinderen: "We zien niet terug dat kinderen die achterwaarts vervoerd worden hun benen breken. Kinderen zijn flexibeler en buigzamer dan volwassenen. Eigenlijk zitten ze achterwaarts best comfortabel."

 

 

Welke autostoeltjes zijn geschikt?

De verkrijgbaarheid van achteruitkijkende zitjes voor peuters is in Nederland nog beperkt en de prijs is helaas nog erg hoog. Ze zijn er wel! Voorbeelden zijn de Maxi-Cosi 2wayPearl, de Cybex Sirona M2 I-size, de Concord Reverso, de Cybex Sirona en de Nuna Rebl plus

 

Wagenziek

Wordt jouw kind snel wagenziek en maakt achteruit vervoerd worden dit erger? Zorg dan dat je kind niet meer makkelijk aan de zijkant naar buiten kan kijken en wel aan de achterkant. Misschien kun je daar de hoofdsteun wel weghalen. 

 

Contact maken

Het is natuurlijk veel gezelliger als je je kind goed kunt zien. Een spiegeltje die je bevestigt aan de hoofdsteun kan een uitkomst zijn. Misschien niet net zo gezellig als wanneer je kindje vooruit kijkt, maar het komt in de buurt en de veiligheid is een stuk belangrijker, toch?

 

Wat voor autostoel heb jij? Tot welke leeftijd vervoer(de) jij je kind achterwaarts?

 

Bronnen:

https://www.consumentenbond.nl/autostoeltje/langer-achteruitkijken

https://www.maxi-cosi.nl/nl-nl/autostoel-veiligheid/achterwaarts-vervoer/

http://safeseats4kids.aaa.com/faqs/why/why-is-rear-facing-safer-than-forward-facing/

http://www.scarymommy.com/rear-facing-car-seats-as-long-as-possible/

 

*Als je een aankoop doet via een link uit dit artikel, ontvang ik hier een klein percentage over.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355