Verwen je je baby met aandacht?

14 May 2017

Het is een hot item: kan je je baby nou wel of niet verwennen met aandacht? Als ouder is het verschrikkelijk om je baby te horen huilen, maar toch krijg je vaak het advies om je baby niet meteen te troosten. Door je baby bij elk huiltje op te pakken, zou je je baby verwennen. Hoe zit dat nou precies?

 

Waarom huilt een baby?

De krachtigste manier van baby’s om te communiceren is huilen. Baby’s huilen in het begin dan ook wel 1 tot 2,5 uur per dag. Het huilen kan verschillende oorzaken hebben zoals honger, vermoeidheid, een vieze luier of pijn. Ook kan een baby huilen, omdat hij spanning voelt of omdat hij behoefte heeft aan de nabijheid, warmte en veiligheid van een verzorger. Door te huilen, wil je baby jou dus iets duidelijk maken.

Je hoort wel eens dat het laten huilen van je baby goed is voor de longen. Ik kan meteen verklappen dat dit een fabeltje is! Er is nog nooit een onderzoek geweest dat dit heeft aangetoond.

 

Waarom is het belangrijk om je baby te troosten?

In het eerste levensjaar vindt tussen jou en je baby een proces plaats waarin je baby jou laat weten dat alles goed is door rustig en tevreden te zijn en waarin je baby zijn ongenoegen laat merken door te huilen. Als ouder reageer je hierop door je baby te troosten en de oorzaak van het huilen, bijvoorbeeld honger of een vieze luier, weg te nemen. Hoe beter deze afstemming verloopt, hoe beter ze zichzelf als kind en volwassene rustig kunnen maken en kunnen omgaan met frustraties. Jij hebt je baby dan namelijk geleerd dat het allemaal wel goed komt. 

 

Wat gebeurt er als je het gehuil negeert?

Als je de signalen van je baby negeert, zal je merken dat het huilen zal toenemen uit frustratie, ongeduld en ongemak, omdat hij zijn behoefte, bijvoorbeeld honger, sterker voelt.
Daarnaast zijn er onderzoeken die aantonen dat bij het laten huilen van je baby zijn cortisolspiegel, een stresshormoon, stijgt. Als deze cortisolspiegel vaak en lang verhoogd is, kan dit nadelige gevolgen hebben voor de hersenontwikkeling van je baby. 
Er is ook een Australisch onderzoek waaruit blijkt dat laten huilen geen schadelijke effecten heeft op de gezondheid van een kind. Wetenschappers zijn het er dus niet over eens. 

 

Conclusie

Of het laten huilen van je baby schadelijk is, zijn wetenschappers het niet over eens. Maar ik denk niet dat je je baby kunt verwennen met aandacht. Ik denk dat het belangrijk is om als ouder op je gevoel te vertrouwen. Weet jij dat jouw baby na een paar minuutjes jammeren/huilen in slaap valt? Prima! Krijg jij het advies om je baby te laten huilen, maar voelt dit voor jou niet goed? Laat dit advies dan links liggen en biedt je baby wat jij denkt dat hij nodig heeft. Dit kan voeding zijn, maar ook gewoon wat liefde en aandacht. Ik denk dat een jonge baby nog geen verborgen agenda heeft. 

 

Laat of liet jij je baby vaak huilen? 

 

Bron: Vliegen, N. (2011). Campuskrant Jaargang 22 nr. 08. Leuven: Katholieke Universiteit Leuven.

https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/141-huilen-en-troosten

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/05/30/baby-zichzelf-in-slaap-laten-huilen-is-onschadeli-1623912-a465699

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355