Video: er liefdevol voor je kind zijn tijdens een driftbui

24 Jun 2020

Iedere peuter heeft wel eens een driftbui. Dat is heel normaal en hoort erbij. Maar hoe ga je hier als ouder mee om? Word je boos? Negeer je je kind? Loop je weg? Leid je je kind af? Doe je je kind na? Ik zou aanraden om eigenlijk niets te doen. Om rustig bij je kind te blijven en te wachten tot je kind uitgeraasd is. In deze video zie je daar een prachtig voorbeeld van. Een aanrader voor iedere ouder met een dreumes, peuter of kleuter.

 

 

Waarom niets doen?

Waarschijnlijk heb je het gevoel dat je de situatie op moet lossen. Maar dat hoeft helemaal niet. Daarmee geef je je kind namelijk indirect de boodschap dat hij niet boos, maar alleen maar vrolijk en gezellig mag zijn. De boosheid mag eruit. Het ontladen lucht op. Bovendien geef je je kind zo de gelegenheid om te leren omgaan met emoties.

 

Waarom erbij blijven?

Door bij je kind te blijven, laat je je kind zien dat je er bent om hem of haar te steunen. Dat zijn emoties er mogen zijn. Dat hij veilig is. 

Je laat je echter niet slaan of schoppen en je laat je kind ook geen spullen kapot gooien. Dat houd je letterlijk tegen. Je kunt als je erbij blijft ook voorkomen dat je kind zichzelf bezeert.

 

Lees ook: 4 Voordelen van driftbuien.

 

Praten en knuffelen

Over het algemeen is het heel goed om het gevoel van je kind te benoemen als hij boos is. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "Ik zie dat je boos bent, omdat je geen koekje krijgt". Bij een echte woede-uitbarsting is praten echter zinloos. Het komt helemaal niet binnen en kan een kind zelfs nog bozer maken. Datzelfde geldt voor knuffelen.

Als je kind helemaal is uitgeraasd, kun je wel samen in gesprek gaan. Je kunt bijvoorbeeld vragen wat hem/haar zo dwarszat of uitleggen waarom iets niet kon/mocht. 

 

In het openbaar

Krijgt je kind midden op straat of midden in de supermarkt een driftbui? Dan kun je je kind naar een plek toe brengen waar het wel veilig en oké is om uit te razen. 

 

Hoe ga jij om met een driftbui van je kind?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355