Video's van vaginale stuitbevallingen

30 Sep 2019

Als je baby (na een eventuele versie) in stuitligging ligt, dus met de voeten of met de billen naar beneden in plaats van met het hoofd, heb je 2 keuzes: een geplande keizersnede of een vaginale stuitbevalling. Die keuze maak je uiteindelijk zelf, in overleg met je gynaecoloog (en je eventuele partner natuurlijk). Omdat vaginale stuitbevallingen weinig voorkomen en je er bijna nooit wat over hoort, leest en ziet, leek het mij mooi om 2 video's van vaginale stuitbevallingen met jullie te delen.

 

Waarom zijn vaginale stuitbevallingen zeldzaam?

Zo'n 20 jaar geleden kwam er een rapport uit over een verhoogd risico op zuurstoftekort bij kindjes als zij via een vaginale stuitbevalling werden geboren. Het gevolg: bijna alle baby's die in stuit lagen, werden via een keizersnede geboren. Een paar jaar later lieten nieuwe onderzoeken zien dat een vaginale stuitbevalling toch minder risico's met zich meebracht dan gedacht. Helaas was er toen al wel veel kennis en kunde verloren gegaan over hoe een vaginale stuitbevalling ondersteund moet worden. Daardoor bleef het percentage keizersnedes bij stuitliggingen hoog. Momenteel zijn de vaginale stuitbevallingen weer in opkomst en wordt er weer steeds meer kennis en ervaring verkregen door gynaecologen en verloskundigen.

 

Soorten stuitligging

Je hebt verschillende soorten stuitligging:

  • Onvolkomen: de benen liggen omhoog langs het lichaam

  • Volkomen: de voeten liggen bij de billen

  • Half onvolkomen: 1 voet ligt bij het hoofd, 1 bij de billen

  • Voetligging: de benen liggen gestrekt naar beneden

 

Waarschuwing

In de onderstaande video's zie je echte bevallingen. Je ziet dus bloed, meconium (poep van de baby), borsten, vagina's, anussen etc. Kun je dat niet goed hebben, kijk dan niet.

 

Bevalling van baby in voetligging

In deze video zie je dat een moeder bevalt van een baby in voetligging. De voeten worden dus als eerste geboren en het hoofdje als laatste. Het is een hands-off thuisbevalling, maar er is wel een verloskundige aanwezig. De uitdrijving begint bij 6:00. 

 

Bevalling van baby in onvolkomen stuit

In deze (korte) video zie je een ziekenhuisbevalling van een baby in onvolkomen stuitligging. De billen komen dus als eerste naar buiten. Zodra de billen zijn geboren, begint de baby te poepen (meconium).

 

Lees/kijk ook: Prachtige, natuurlijke badbevalling.

 

Heb jij ervaring met een stuitligging? Welke keuzes heb jij gemaakt?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Het zomer/verlof rooster van Online opvoeden

29 Jun 2020

1/10
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355