Voorkeur voor papa of mama

Je wilt je kind naar bed brengen, maar dan roept je kind ineens "nee, ik wil dat papa het doet!" Of papa wilt de schoenen van je kind aantrekken dan dan roept je kind "nee, niet jij, mama!" Wat doe je in zo'n situatie? En waar komt deze voorkeur vandaan?

 

Normale ontwikkeling

Veel kinderen ontwikkelen op een bepaalde leeftijd een lichte of een sterke voorkeur voor 1 van de ouders. Soms geldt dit alleen voor specifieke momenten zoals het naar bed brengen, maar soms geldt dit voor de hele dag. Dit is erg vervelend voor de ouder die afgewezen wordt, maar ook voor de andere ouder, omdat je de taken nu niet goed kunt verdelen. 

 

Waarom ontwikkelt je kind een voorkeur?

 • De voorkeursouder is vaker aanwezig
  Je kind raakt gewend aan de zorg van deze ouder.

 • De voorkeursouder is minder vaak aanwezig
  Het kan ook zo zijn dat je kind zich juist richt op de ouder die vaker afwezig is, omdat je kind de afwezige ouder gemist heeft.

 • Verschil in de opvoeding tussen de ouders
  Je kind weet dat hij bij de ene ouder meer voor elkaar krijgt dan bij de andere

 • Verschil in karakter tussen ouder en kind
  Het kan ook zo zijn dat de karakters van jou of je partner en je kind (tijdelijk) botsen. Misschien heeft je kind 's avonds behoefte aan rust en regelmaat en ben jij erg druk of misschien worden jullie beiden snel boos.

 

Hoe ga je hiermee om richting je partner?

Laat elkaar in de waarde als ouder! Accepteer elkaars wijze om dingen te doen, maak er geen flauwe grapjes over en grijp niet te snel in. Als je je partner ziet stuntelen met je kind, laat dit dan gewoon even op zijn beloop. Anders krijgt je kind een verkeerd signaal.

 

Hoe ga je hiermee om richting je kind?

Geef zo min mogelijk toe aan de voorkeur. Als je telkens toegeeft aan de voorkeur, zal je kind nog meer naar deze ouder toetrekken en nog minder de andere ouder opzoeken. Blijf de zorgtaken dus eerlijk verdelen.

Maar, forceer ook niet! Je kind voelt zich er natuurlijk niet prettig bij om gedwongen iets te doen met de ouder die hij afwijst. 

Hoe je dit dan wel aanpakt? Zorg voor natuurlijke situaties waarin het kind af en toe even alleen is met de 'afgewezen' ouder. Dan is er geen keuze wie het boekje voorleest of de pyjama aantrekt. 

Zorg ervoor dat je kind soms mag kiezen en soms gewoon genoegen moet nemen met de situatie. Het is belangrijk dat beide ouders voor het kind blijven zorgen en betrokken blijven bij het kind. 

 

Overige tips

 • Probeer niet aan je kind te laten zien dat je je gekwetst voelt

 • Vertel dat je het jammer vindt dat je niet mag voorlezen/tanden poetsen etc.

 • Wijst je kind je af? Accepteer dat dan op het moment zelf en neem wat afstand.

 • Ben jij de voorkeursouder? Vertel je kind dat het niet zo leuk is om niets met de andere ouder te willen doen en probeer het contact te stimuleren.

 • Ga de andere ouder niet nadoen. Beide ouders mogen een andere aanpak hebben

 

En onthoud: de voorkeur is bijna altijd tijdelijk!

 

Heeft of had jouw kind een voorkeur voor 1 ouder? Hoe ging jij daar mee om?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355