Voorkomen dat je kind gaat vloeken en schelden

26 Apr 2018

Leerlingen op de basisschool schelden op steeds jongere leeftijd. Ze schelden vooral met dikzak, relnicht, homo, heks en kutkind. Kinderen beginnen met pesten d.m.v. deze woorden in groep 3 en in groep 8 wordt het pesten harder. Ouders en leerkrachten zouden bij schelden direct in moeten grijpen. Delver: "Sta geen enkel scheldwoord toe, corrigeer onmiddellijk, grijp direct in. Wegkijken en lachen zijn uit den boze. Het is niet schattig of niet zo gemeend. Het is keihard, het is heel erg gemeend en het verwoest de jeugd van te veel kinderen."

 

Waarom gaan kinderen vloeken en schelden?

 • Kinderen kopiëren gedrag
  Allereerst moet een kind natuurlijk scheldwoorden horen om ze te kunnen gebruiken. Deze woorden hoeft je kind niet van jou als ouder te horen, maar dit kan ook op school, van broers/zussen, op tv of op straat. Kinderen gaan dus ook vaker scheldwoorden gebruiken zodra hun wereldje vergroot. Bijvoorbeeld als ze naar school gaan. Kinderen kopiëren nou eenmaal gedrag en daar hoort ook minder gewenst gedrag bij. 

 • Het is een spelletje
  Daarnaast is het voor kinderen een beetje een spelletje. Ze zien dat de omgeving niet zo positief reageert op scheldwoorden en dit toch uitproberen en ontdekken waar de grenzen liggen, is een interessant spel voor ze. 

 • Ontlading
  Tenslotte gebruiken (vooral oudere) kinderen vloeken en schelden als ontlading. Een kind heeft verdriet, angst, pijn, frustratie of boosheid en uit dit door te vloeken en te schelden. 

 

Hoe voorkom je vloeken en schelden?

Het opzoeken van de grenzen is een normale en belangrijke fase in de ontwikkeling, maar het gebruiken van scheldwoorden is dit zeker niet. Je kunt vloeken en schelden bijna niet voorkomen, maar je kunt het wel binnen de perken houden. Hieronder vind je 7 tips:

 

 • Leg uit wat de woorden betekenen
  Veel kinderen, vooral jonge kinderen, weten helemaal niet wat ze eigenlijk zeggen. Leg het dus uit.

 • Ga verder in gesprek
  Vraagt waarom je kind dit zegt, waar je kind dit woord gehoord heeft en waarom jij er niet zo blij mee bent. 

 • Probeer het te negeren
  Door te lachen wordt het een erg leuk spelletje, maar ook boos worden kan je kind stimuleren om het vaker te proberen. Als er geen reactie op komt, is het ineens niet zo interessant meer.

 • Gebruik humor
  Doe bijvoorbeeld een wedstrijdje wie de meeste vieze woorden kan bedenken. Natuurlijk moet het na dat spelletje dan afgelopen zijn. 

 • Duidelijke afspraken 
  Wanneer mag het kind de scheldwoorden wel gebruiken (bijvoorbeeld als hij alleen is, in een boekje, gedurende een kwartiertje)? En wanneer mag je kind de woorden niet gebruiken? Als je kind het dan toch doet, kan er natuurlijk een consequentie volgen zoals een muntje in de 'vieze woorden pot', even apart zitten of geen televisie kijken vandaag.

 • Biedt een alternatief
  Is het schelden een gewoonte geworden en worden scheldwoorden als stopwoord gebruikt? Leer je kind dan een alternatief. Zoals 'chips' in plaats van 'shit'. 

 • Inkoppertje: geef het goede voorbeeld!
  Want wat een kind niet hoort, kan hij ook niet nazeggen. 

 

Gebruikt jouw kind scheldwoorden? Wat doe jij dan?

 

Bron: https://www.ad.nl/binnenland/kutkind-leerlingen-op-basisschool-schelden-op-steeds-jongere-leeftijd~af9f0586/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355