Waarom baby's willen dat je met ze loopt

Als Mees onrustig is, helpt het enorm als we rondjes met hem lopen. Het liefst in de draagzak. Op je plek blijven staan kan ook wel, maar dan wel hupsend. Ik ga tegenwoordig zelfs automatisch hupsen als Mees huilt terwijl Ger hem vast heeft. Toen ik aan artikel van Kiind tegenkwam, ontdekte ik eindelijk dat dit heel normaal is en wat de oorzaak hiervan is. 

 

Overleven

Een baby is zo geprogrammeerd dat hij makkelijk mee te nemen is. Wel zo handig als je moet vluchten voor een roofdier. Een spartelende baby is niet zo makkelijk mee te nemen, een rustige baby wel. 

Daarnaast hebben baby's een natuurlijk protest dat opkomt tegen alleen gelaten worden. Als jij gaat zitten en je baby niet beweegt, kan dit voor je baby ook voelen alsof je hem alleen gaat laten. Huilen voorkomt dat je je baby achterlaat.

Een baby wordt dus het liefst gedragen terwijl jij beweegt, omdat hij zo 'geprogrammeerd' is. Dit vergrootte vroeger zijn overlevingskans. Hij doet het echt niet om jou te pesten en je wordt ook niet gemanipuleerd.

 

Draagzak

Je kunt hier maar beter aantoe geven. Anders zorg je alleen maar voor onnodig veel stress bij je baby. Aangezien het wel heel lastig is als je meer te doen hebt dan lekker wandelen, zou ik je aanraden om een draagdoek of draagzak aan te schaffen. Ik heb de Tula Free to Grow in huis die ik dagelijks gebruik. Daarnaast heb ik van Andrea van Mawaho geleerd om te rugdragen. Ook heel handig!

 

Bewijsje

Dit filmpje laat de relatie zien tussen rust, stress en gedragen worden. Als de moeder opstaat en gaat lopen, daalt de hartslag van de baby. Zodra ze gaat zitten, begint de baby te huilen en stijgt de hartslag weer.

Let op: als het lijntje in de grafiek omhoog gaat, staat dit voor een dalende hartslag en andersom. 

 

 

Wordt jouw baby ook het rustigst zodra je met hem/haar aan de wandel gaat? Wordt jouw baby ook graag gedragen in een draagdoek of draagzak?

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355